Ημ/νια Δημοσίευσης: Τε 25 Ιουν 2014

Ο Καβάφης από μια σκοπιά… θεατρική – Νέο βιβλίο

kavafis_kritiki

Την ευκαιρία να γνωρίσουν τη θεατρική πλευρά του ποιητή Κ.Π. Καβάφη θα έχουν όσοι φιλομαθείς αναγνώστες προμηθευτούν το νέο βιβλίο των εκδόσεων «Κριτική», «Κ.Π. Καβάφης: Τα θεατρικά ποιήματα».

Το καινούριο βιβλίο της καθηγήτριας στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μαρίας Αθανασοπούλου, «αποτελεί συνεισφορά στη διερεύνηση της πολύπλευρης συνύπαρξης του Καβάφη με τον κόσμο του θεάτρου», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των εκδόσεων. «Αφετηρία του είναι η διαπίστωση ότι ο αλεξανδρινός ποιητής παρουσιάζει μια συστηματική χρήση της μεταφοράς του “κοσμο-θεάτρου” στο έργο του, του θεάτρου νοουμένου ως παράσταση. Η μεταφορά αυτή, υποστηρίζει η συγγραφέας, συντροφεύει τον ποιητή από τις πρώτες δοκιμές του με τα δραματικά κείμενα (π.χ. Άμλετ), που χρησιμοποιεί ως προπλάσματα του έργου του («Ο Βασιλεύς Κλαύδιος»), ως τις ώριμες δραματοποιήσεις της δημόσιας σφαίρας των ελληνιστικών («Αλεξανδρινοί Βασιλείς»), των ρωμαϊκών και των νεότερων χρόνων («Στο θέατρο»), ως παράστασης» σημειώνεται.

Υπό την προοπτική αυτή, εξετάζονται στο βιβλίο ποιήματα που θεματογραφούν τη θεατρική δραστηριότητα, όπως τα: «Η Αρχαία Τραγωδία», «Νέοι της Σιδώνος (400 μ.Χ.)», «Τιγρανόκερτα» κ.ά., όσο και ποιήματα που διερευνούν τη «θεατρικότητα» της δημόσιας ζωής («Μανουήλ Κομνηνός», «Ο Βασιλεύς Δημήτριος» κ.ά.). Το βιβλίο προτείνει, με τον τρόπο αυτό, ένα ευρηματικό εργαλείο για μια αναθεώρηση της κυρίαρχης εντύπωσης ότι ο αλεξανδρινός είναι «ποιητής ιστορικός». Ο Καβάφης, διατείνεται η συγγραφέας, είναι ένας βαθιά «θεατρικός» ποιητής.

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Κ.Π. Καβάφης: Τα θεατρικά ποιήματα», πατώντας εδώ: Kavafis-Apospasma-1

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*