Ημ/νια Δημοσίευσης: Πε 17 Απρ 2014

«Καλά χριστούγεννα»! Καταρρέει το success story – Γερμανοί βλέπουν ύφεση κ΄ το 2014

mellonxoris

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου επικοινωνιακή επιχείρηση διαστρέβλωσης της ζοφερής  πραγματικότητας της ελληνικής οικονομίας, με βάση την έξοδο στις αγορές, ξένοι ειδικοί καταρρίπτουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς. Και εμφανίζουν μια εικόνα που δεν έχει σχέση με όσα προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

Έτσι, 7 γερμανικά οικονομικά think tanks στην εξαμηνιαία έκθεση προοπτικών που συνέταξαν για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας  εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα διεθνή οικονομική βοήθεια για την αναχρηματοδότηση του χρέους της το 2015 – 16 (άρα και νέα βάρβαρα μέτρα).

«Μία πλήρης αναχρηματόδοτηση της Ελλάδας μέσω των κεφαλαιακών αγορών φαίνεται απίθανη  λόγω της οικονομικής αδυναμίας της. Συνεπώς εκτιμάται ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο (2015 -16) θα έλθει οικονομική βοήθεια μέσω διεθνών οργανισμών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην  έκθεση.

Αλλά τα κακά μαντάτα για την ελληνική οικονομία δεν σταματούν εδώ. Οι Γερμανοί ειδικοί προβλέπουν ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση και φέτος (0,7%) -η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι έρχεται η ανάπτυξη-  ενώ  περιμένουν ανάκαμψη το 2015 (1,2%). Εξίσου  δυσοίωνες σε σχέση με εκείνες της τρόικας είναι και οι προβλέψεις τους για την ανεργία.

Συγκεκριμένα, τα γερμανικά  think tanks προβλέπουν ότι η ανεργία θα μείνει σε σταθερά υψηλά επίπεδα για φέτος και το 2015, δηλαδή γύρω στο 27,8% – 27,5%!

Επιπλέον, το βρετανικό περιοδικό Economist, με αφορμή την έκδοση ομολόγου χαρακτηρίζει φούσκ την αγορά ομολόγων της Ελλάδας και των έτερων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Συνεπώς, οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης και των συστημικών ΜΜΕ, απέχουν παρασάγγες από την θλιβερή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*