Ημ/νια Δημοσίευσης: Πε 15 Μάι 2014

Όταν ο Μπένι χαρακτήριζε λυτρωτικό το δημοψήφισμα στη Χούκλη! Η κόρη του κ΄ ο ΓΑΠ

samaras_venizelos_papandreou

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος της αναξιοπιστίας και της απαξίωσης του Ε. Βενιζέλου ο οποίος με βάση τα δημοσιεύματα των Financial Timesγια τα παρασκήνια των Κανών επιχειρεί τώρα να εμφανιστεί ως αντίθετος με την ιδέα του δημοψηφίσματος, όταν τον Νοέμβριο του 2011 σε συνέντευξη του στον ΑΝΤΕΝΝΑ χαρακτήριζε ως λύτρωση το δημοψήφισμα «γιατί πρέπει να εκφραστεί ο λαός μ” έναν καθαρό άμεσο τρόπο, χωρίς να υπάρχουν οι διασπάσεις, οι οποίες δημιουργούνται λόγω μιας οξύτατης και ατελέσφορης αντιπαράθεσης».

Όμως το πόσο επικίνδυνος και ανίκανος πολιτικά είναι ο κ. Βενιζέλος ώστε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας το αποδεικνύουν τα όσα δήλωσε σήμερα στην τηλεόραση του Σταρ όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι το βράδυ των Καννών η κόρη του τον προέτρεψε να πάρει θέση κατά του δημοψηφίσματος και συνεπώς να «ρίξει» τον Παπανδρέου.

Είναι απίστευτο ότι ο άνθρωπος που διαπραγματεύονταν μαζί με τον Παπανδρέου την τύχη της χώρας και στη συνέχεια πήγε «χέρι – χέρι» με τον Α. Σαμαρά, επηρεάστηκε από το… email που του έστειλε η κόρη του που τον προέτρεπε για τις επόμενες κινήσεις του.

Μάλιστα, ο Ε. Βενιζέλος κάνει ένα κόμη βήμα προς την πλήρη και οριστική πολιτική του απαξίωση δηλώνοντας στην Π. Τσαπανίδου ότι «δεν άλλαξα ποτέ γνώμη για το δημοψήφισμα με κατέλαβε εξ απήνης ο κ. Παπανδρέου».

Από τη λύτρωση στην αποπομπή ΓΑΠ

Τι δήλωνε όμως ο τότε υπουργός Οικονομικών για το δημοψήφισμα; Το χαρακτήριζε ως λυτρωτικό με το οποίο ο λαός θα εκφραστεί με ένα ξεκάθαρο τρόπο. Περιγράφει ακόμη και το ερώτημα του δημοψηφίσματος το οποίο θα ήταν η «αποδοχή ή όχι ενός νομοσχεδίου το οποίο θα κυρώνει μια νέα δανειακή σύμβαση και ένα νέο σχήμα μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, ελάφρυνσης των επόμενων γενεών και υποστήριξης της Ελλάδας».

Μάλιστα ο Ε. Βενιζέλος επαίρονταν για την συμφωνία τον Οκτώβριο του 2011 η οποία προέβλεπε επιπλέον δάνειο 130 δισ. ευρώ και ταυτόχρονο «κούρεμα» του χρέους της χώρας μας λέγοντας ένα ακόμη μεγάλο ψέμα ότι δεν θα ληφθεί κανένα νέο μέτρο.

Διαβάστε το αναλυτικό απόσπασμα της συνέντευξης του Ε. Βενιζέλου που δημοσιεύει σήμερα το «nez.gr» και προβλήθηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ την 1-11-2011 με τους συναδέλφους Μ. Χούκλη και Στρ. Λιαρέλλη.

Μ. Χούκλη: Να καλησπερίσουμε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Ήσασταν ταχύτατος, αμέσως μόλις κατεβήκατε από το βήμα στο ραντεβού μας. Κύριε Υπουργέ, χρειαζόμαστε διευκρινίσεις μετά από αυτές τις δυο πολιτικές βόμβες που εκτόξευσε ο Πρωθυπουργός από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δημοψήφισμα: Το ερώτημα, ο χρόνος, πριν ή μετά τη συμφωνία και γιατί δημοψήφισμα και όχι πρόωρες εκλογές.

Ευ. Βενιζέλος: Κατ” αρχάς, όπως είχε την ευχέρεια να πει και ο Πρωθυπουργός, αλλά και εγώ αμέσως μετά, πρέπει να υπάρξουν κινήσεις εκτόνωσης και λύτρωσης. Η χώρα ζει ένα δράμα, κοινωνικό, εθνικό, πολιτικό, θεσμικό. Ο πολίτης δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να υφίσταται αυτή την ταλαιπωρία, να μειώνονται τα εισοδήματά του, ενώ επί χρόνια ζούμε καθεστώτα ανάπτυξης και ευημερίας και ενώ είμαστε μέσα στο ευρώ. Και μπερδεύει τις καταστάσεις, όπως είπα και στην ομιλία μου. Δεν αντιλαμβάνεται ποιος φταίει, γιατί φταίει, ποιος εγγυάται μια προοπτική, ποιος λέει αλήθεια, ποιος λέει ψέματα.

Έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια. Έχουμε πάρει δύσκολες αποφάσεις και ο λαός έχει υποστεί και υφίσταται πολύ δύσκολα μέτρα διάσωσης της χώρας. Τώρα είμαστε σ” ένα σταυροδρόμι. Τώρα μπορούμε ν” αλλάξουμε τα δεδομένα, τώρα μπορούμε να ελαφρύνουμε το δημόσιο χρέος περίπου κατά 28% συνολικά, να κόψουμε στο μισό το χρέος που οφείλουμε στις Τράπεζες διεθνώς. Και βεβαίως είμαστε μπροστά σ” ένα νέο πρόγραμμα στήριξής μας από τους εταίρους μας, από την Ευρώπη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 130 δισ. ευρώ. Μαζί με το αρχικό πρόγραμμα των 100 δισ. ευρώ, έχουμε 240 δισ. ευρώ.

Στ. Λιαρέλλης: Αυτά είναι γνωστά. Το δημοψήφισμα γιατί;

Ευ. Βενιζέλος: Το δημοψήφισμα γιατί πρέπει να εκφραστεί ο λαός μ” έναν καθαρό άμεσο τρόπο, που χωρίς να υπάρχουν οι διασπάσεις, οι οποίες δημιουργούνται λόγω μιας οξύτατης και ατελέσφορης αντιπαράθεσης και το ερώτημα θα είναι η αποδοχή ή όχι ενός νομοσχεδίου το οποίο θα κυρώνει μια νέα δανειακή σύμβαση και ένα νέο σχήμα μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, ελάφρυνσης των επόμενων γενεών και υποστήριξης της Ελλάδας ώστε να βγει αυτοδύναμη στις αγορές το ταχύτερο δυνατό και να ξαναποκτήσει τη χειραφέτησή της.

Μ. Χούκλη: Αυτό το ερώτημα, έτσι όπως το περιγράφετε, θα είναι κολοβό, διότι δε θα λέτε, αν καταλαβαίνουμε καλά, ποια βάρη θα φέρει αυτή η συμφωνία, τι θα συνεπάγεται για τη ζωή των πολιτών.

Ευ. Βενιζέλος: Κανένα νέο βάρος δεν θα φέρει κα. Χούκλη.

Μ. Χούκλη: Μας τα δίνουν αυτά τα χρήματα χωρίς να μας ζητούν τίποτα;

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, εδώ έχουμε κάνει μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση και έχουμε συμφωνήσει ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Αυτό εκτείνεται μέχρι το 2014 και τώρα έρχονται οι εταίροι μας και χρηματοδοτούν με τα 130 δισ. ευρώ που μας δίνουν επιπλέον, αυτό το πρόγραμμα πλήρως, ώστε να βγούμε στις αρχές του 2015 σε μια πρώτη φάση δειλά, μετά πιο άνετα στις αγορές και να ξαναγίνουμε μια φυσιολογική χώρα.

Στ. Λιαρέλλης: Κύριε Υπουργέ, ορισμένα ζητήματα πρέπει να μας τα διευκρινίσετε διότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Πρώτον: Το δημοψήφισμα θα γίνει αφού υπάρξει η τελική συμφωνία με τους Ευρωπαίους ή πριν;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, η υπευθυνότητά μας επιβάλλει, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πιστεύω ότι θα δώσει η Βουλή προς την Κυβέρνηση, να διαπραγματευθούμε σκληρά, σοβαρά, ενωμένοι. Χρειαζόμαστε την αντιπολίτευση στη διαπραγμάτευση αυτή. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί οι Έλληνες στη διαπραγμάτευση αυτή και διαπραγματευόμαστε σε δυο μέτωπα. Το πρώτο μέτωπο είναι με τους θεσμικούς μας εταίρους και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για το νέο πρόγραμμα στήριξης, για τη νέα δανειακή σύμβαση. Το δεύτερο μέτωπο είναι με το διεθνή ιδιωτικό τομέα, ώστε να πετύχουμε το στόχο μας, να πετύχουμε μείωση 100 δισεκατομμυρίων.

Στ. Λιαρέλλης: Άρα το δημοψήφισμα θα γίνει μετά από αυτές τις δυο διαδικασίες. Από Γενάρη.

Ευ. Βενιζέλος: Το δημοψήφισμα θα γίνει αφού ολοκληρωθεί αυτό το πλαίσιο το οποίο περιγράφεται με γενικούς όρους στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και πρέπει τώρα ν” αποκτήσει μια εξειδικευμένη και πλήρη μορφή.

Μ. Χούκλη: Άρα μετά τη συμφωνία λέτε. Αυτό λέτε.

Στ. Λιαρέλλης: Από Γενάρη. Διότι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου σύμφωνα με την απόφαση…

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ παρουσίασα κ. Λιαρέλη ένα πρόγραμμα τριών μηνών περίπου μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι κινήσεις που μπορούν να μας βγάλουν σε καθαρά ερωτήματα ενώπιον του ελληνικού λαού.

Στ. Λιαρέλλης: Ερώτημα λοιπόν: Λέτε ότι η ετυμηγορία του δημοψηφίσματος -έτσι είπε ο Πρωθυπουργός- θα είναι δεσμευτική για την Κυβέρνησή σας. Σωστά;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς.

Στ. Λιαρέλλης: Η Κυβέρνησή σας, απ” όσα λέτε εσείς τώρα, απ” όσα είπατε πριν από μισή ώρα και απ” όσα είπε πριν από 50 λεπτά ο Πρωθυπουργός, θεωρεί αυτή τη συμφωνία επωφελή για τους Έλληνες πολίτες και θα ταχθεί υπέρ του «ναι». Σωστά;

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, με ρωτάτε ρητορικά προφανώς.

Στ. Λιαρέλλης: Ρητορικά ρωτάω για να πάω στο επόμενο ερώτημα: Αν χάσετε το δημοψήφισμα…

Ευ. Βενιζέλος: Ν” απαντήσω: Εάν δεν πιστεύαμε ότι η συμφωνία αυτή είναι επωφελής, δε θα συμφωνούσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα.

Στ. Λιαρέλλης: Ρητορικά σας ρώτησα. Πάμε λοιπόν: Αν χάσετε, λοιπόν, το δημοψήφισμα και βγει «όχι», πρέπει να παραιτηθείτε το ίδιο βράδυ.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι το λιγότερο. Αυτό είναι η πιο επιδερμική συνέπεια ενός «όχι» στο δημοψήφισμα.

Ο Αθέατος

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*