Ημ/νια Δημοσίευσης: Πα 12 Απρ 2013

Γεμάτοι -μόνο- με «θα» έφυγαν απο το υπουργείο Εργασίας οι εκπρόσωποι των ΑμΕΑ

medium_3686166541

   Γεμάτοι από υποσχέσεις και «θα» για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, έφυγαν χθες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Το θέμα είναι εάν αυτές οι «δεσμεύσεις» θα υλοποιηθούν ή εάν θα παραμείνουν ευχολόγια, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 3 ετών, με τα ΑμΕΑ να νιώθουν δικαιολογημένα ότι είναι «παιδιά ενός κατώτερου Θεού» στην Ελλάδα που καθημερινά «μαραζώνει» υπό το βάρος των μνημονιακών μέτρων.

   Οι εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ δεν συναντήθηκαν, χθες, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αλλά με τον υφυπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο υφυπουργός, αφού τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας είναι σε συνεχή συνεργασία και διάλογο με την ΕΣΑμεΑ και ότι η κυβέρνηση συνολικά είναι στο πλευρό των Ατόμων με Αναπηρία (φυσικά στην καθημερινότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο), διευκρίνισε ότι «το 25% του συνόλου των ιατρών των ΚΕΠΑ -νευρολόγοι, ψυχίατροι και καρδιολόγοι, οι ειδικότητες όπου υπάρχουν ελλείψεις- καλούνται σήμερα να διεκπεραιώσουν το 80% των τρεχουσών εκκρεμοτήτων πιστοποίησης για αυτό και υπάρχουν οι καθυστερήσεις που διαπιστώνονται». Και αμέσως μετά, ήρθαν τα «θα».

   Ο υφυπουργός υποσχέθηκε στους εκπροσώπους της ΕΣΑμεΑ ότι η κυβέρνηση:

   1) ήδη έχει προωθήσει τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και «θα» ενταχθούν βάσει αυτής επιπλέον 400 γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα στις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ (με συμβάσεις 12μηνης απασχόλησης, επισημαίνουμε).

   2) με τον νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, «θα» υπάρξει αυξημένη προσέλευση ιατρών που θα αποσυμφορήσει το σύστημα.

   3) Θεσμοθέτησε με το νέο νομοσχέδιο την εξάμηνη παροχή σύνταξης κατά τη διάρκεια αναμονής των ΑμεΑ για εξέταση από τα ΚΕΠΑ για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας 67% και άνω, και μελετάται η προοπτική να επεκταθεί αυτή η ρύθμιση και για τους δικαιούχους των προνοιακών επιδομάτων (ένα ακόμη «θα»).

   Φυσικά, από «θα» οι εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ έχουν πάρει πολλά από την ένταξη της χώρας στα μνημόνια και μετά. Αν.. θα υλοποιηθούν αυτά τα «θα», θα δείξει. Και μέχρι τότε, τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα ανεβαίνουν καθημερινά τον δικό τους Γολγοθά.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*