Αβραμόπουλος και Κασουλίδης προς Νταβούτογλου – «Μην διανοείστε διχοτόμηση»
Στις προκλητικές και εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για την Κύπρο «απάντησε» η Αθήνα. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με μία σαφή ανακοίνωση ξεκαθάρισε την ελληνική θέση που βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.
Σίγουρα δεν έκοψε το βήχα στα «γεράκια» της Άγκυρας που παραμονεύουν να αρπάξουν τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου. Ωστόσο, ήταν μία ανακοίνωση από ελληνικής πλευράς που έθιξε το θέμα στη σωστή βάση και με το κατάλληλο ύφος. «Κανείς δεν πρέπει ούτε να διανοηθεί, πόσο μάλλον να υπονοήσει διχοτόμηση. Διαφωνώ με την πρόταση για τετραμερή γιατί παραβιάζει την αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόφαση το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων», απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στο Νταβούτογλου που με κάθε ευκαιρία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος πώς πρέπει να διαφυλαχθεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται από τις Συμφωνίες του 1960, πρέπει να υπάρξει σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιστροφή των εκτοπισμένων και άμεση απόσυρση των ξένων δυνάμεων από την Κύπρο, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Η επίκληση της οικονομικής κρίσης είναι λάθος. Η Κύπρος θα ανακάμψει. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Εθιμικού Δικαίου. Μετά τη λύση, όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα οφέλη των φυσικών πόρων του νησιού».
Η ανακοίνωση του ικανοποίησε και την Κυπριακή πλευρά. Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε πώς ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, περιλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, ανήκει στο μόνο κράτος στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία και το σύνολο του κυπριακού λαού. «Η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ιδέα και πρόταση για λύση δύο κρατών», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης και κατέληξε επισημαίνοντας πώς «η Τουρκία, η οποία αρέσκεται στο να επαναλαμβάνει ότι είναι εγγυήτρια δύναμη, θα πρέπει να θυμάται ότι υπέγραψε συμφωνίες, οι οποίες εγγυούνταν την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι τουρκικές αναφορές σε δύο λαούς, σε συνιδιοκτησία του νησιού, σε ισομερή διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων και σε δύο κράτη στην Κύπρο συνιστούν άρνηση και παραβίαση των όσων η ίδια εγγυήθηκε».