Βρυξέλλες project: Στον «αέρα» οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ εντός Ευρωζώνης
Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της κυπριακής κρίσης είχε γίνει φανερό πως η πρόταση για «κούρεμα» των καταθέσεων είχε πολύ μικρή σχέση με μια διάθεση τιμωρίας ορισμένων Ρώσων ολιγαρχών. Όπως αποκαλύπτεται η Κύπρος αποτέλεσε το πεδίο δοκιμής του νέου τρόπου «διασώσεων» των ευρωπαϊκών τραπεζών όπου η συμμετοχή των καταθετών, των κατόχων τραπεζικών ομολόγων και των μετόχων (bail – in) θα αντικαταστήσει ή θα συμπληρώνει τις συμφωνίες «διάσωσης» με χρήματα των κρατών – μελών της ευρωζώνης (bail – out).
Ήδη από τον Οκτώβριο του 2010 και τη περιβόητη συνάντηση στη Ντοβίλ της Γαλλίας, μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ και του τότε Γάλλου πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί, είχαν συμφωνηθεί τα βασικά στοιχεία του νέου μοντέλου: οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης θα δίνουν όλο και λιγότερα χρήματα για τη διάσωση των αδύνατων οικονομιών με το κόστος να μοιράζεται στους πολίτες (μέσω των εξοντωτικών προγραμμάτων λιτότητας) στους ομολογιούχους- καταθέτες (μέσω του «κουρέματος») και στους μετόχους. Η αρχή του πειράματος έγινε με το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις αρχές του 2012, ακολούθησε η επαναγορά τους σε χαμηλή τιμή στα τέλη του ίδιου έτους, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχαμε την πρωτοφανή απόφαση για «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ που βρίσκονται σε τράπεζες στη Κύπρο.
Πλέον οι καταθέσεις άνω από 100.000 ευρώ θα αντιμετωπίζονται ως επενδύσεις που περιέχουν ρίσκο και θα μπορούν να υπόκεινται σε «κούρεμα» αν αυτό απαιτείται προκειμένου να μην κλείσει μια τράπεζα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκιούναρ Χέκμαρκ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ θα αντιμετωπίζονται ως μέρος του κεφαλαίου που μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διάσωση και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους αποταμιευτές να ελέγχουν την κατάσταση μιας τράπεζας πριν αναλάβουν το «ρίσκο» να καταθέσουν χρήματα σε αυτή
Διάβασε σχετικό άρθρο: Αποκάλυψη – Οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν ότι ερχόταν «κούρεμα» – Είχε συζητηθεί το καλοκαίρι του 2012.