Με την ανοχή των Βρυξελλών η Hochtief δεν αποδίδει 500 εκατ. ευρώ ΦΠΑ
Ενώ οργιάζουν οι φήμες ότι Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου που απάλλαξε την εταιρία Hochtief από ΦΠΑ ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τον αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος έκρινε με τρόπο αντίθετο με το κοινοτικό δίκαιο, ο Επίτροπος κ. Semeta, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή, «ένιψε τας χείρας του».
Ο Ελληνας ευρωβουλευτής ζήτησε από την Επιτροπή να εξετάσει αν είναι σύμφωνη με την Κοινοτική νομοθεσία η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Λονδίνου ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να διαγράψει τις απαιτήσεις του από ΦΠΑ ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ, προς την εταιρία Hochtief. Όπως είναι γνωστό, η εταιρία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.», στις 11/11/2010, προσέφυγε, ενώπιον του «London Court of International Arbitration» κατά του ελληνικού κράτους σχετικά με άρνηση, αμφισβητώντας το ποσό του ΦΠΑ που της είχαν επιβάλλει οι φορολογικές αρχές.
Στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, επικαλούμενος δημοσιογραφικές πληροφορίες τόνισε ότι «το διαιτητικό δικαστήριο αποφάνθηκε στις 27/2/2013 ότι, βάσει της Σύμβασης που είχε υπογράψει η εταιρία με το ελληνικό δημόσιο, ισχύει “ειδικό καθεστώς” και ότι το κράτος έχει αναλάβει την υποχρέωση επιστροφής του ΦΠΑ στην εταιρία. Η πλειοψηφία των δικαστών, όμως, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο προς το κοινοτικό δίκαιο και συγκεκριμένα προς την οδηγία για τον ΦΠΑ». Καταλήγοντας την ερώτησή του ο Ν. Χουντής, ζητούσε από την Επιτροπή να αποφανθεί αν είναι σύμφωνη με την οδηγία για τον ΦΠΑ η ανωτέρω απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου.
Η απάντηση – όνειδος
Στην απάντησή του ο κ. Semeta, αφού σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «Η Επιτροπή δεν διαθέτει αντίγραφο της διαιτητικής απόφασης», τόνισε ότι δεν μπορεί να λάβει θέση αν η απόφαση είναι συμβατή με την οδηγία ΦΠΑ χωρίς να την έχει εξετάσει. Εντύπωση προκαλεί ότι ενώ στη συνέχεια της απάντησής του ο Επίτροπος, σημειώνει ότι «προφανώς, ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να απαλλαγεί μέσω συμφωνίας ή διαιτησίας από την υποχρέωση τήρησης των εφαρμοστέων ενωσιακών κανόνων» δεν έκανε καμία δήλωση, με την οποία να δεσμεύεται ότι θα αναζητήσει την εν λόγω απόφαση έτσι ώστε να εξετάσει αν υπάρχει παραβίαση του κοινοτικού δικαίου.
Με νέα του ερώτηση ο Ν. Χουντής, επανήλθε στο ζήτημα και ζητά από την Επιτροπή να ενημερώσει αν στο μεταξύ αναζήτησε την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου και αν ερεύνησε κατά πόσο υπάρχει παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί ΦΠΑ στην εν λόγω σύμβαση.