Μ.Ε.Σ.Α. για μια νέα συνδικαλιστική παράταξη – Μιλούν Γαβρίλης, Φράγκου κ΄ Χαρίσης
Στη σύγχρονη ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος αρκετές φορές επιχειρήθηκαν προσπάθειες αναμόρφωσης και απεγκλωβισμού του από τις κατεστημένες νοοτροπίες και συμφέροντα που απομάκρυναν τα συνδικάτα από την κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος καμιά δεν καρποφόρησε. Το συνδικαλιστικό κίνημα εξακολούθησε -και συνεχίζει- να παραμένει «άβατο» για έναν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
Την ανατροπή στο συνδικαλιστικό κίνημα, τον πολυπόθητο απεγκλωβισμό του από τις κατεστημένες νοοτροπίες που το απομάκρυναν από την κοινωνία, φιλοδοξούν να φέρουν μέσα από ένα ισχυρό σοκ ανασύνταξης υγιών δυνάμεων -εντός και εκτός των θεσμοθετημένων ορίων- οι πρώτοι 81 που είναι… «Μ.Ε.Σ.Α.» σε μια νέα συλλογική προσπάθεια η οποία πρόκειται να λάβει επίσημη μορφή το Σαββατοκύριακο, 15 και 16 Μαρτίου, (στο σινέ «Κεραμεικός», στην Αθήνα).
Όπως ανέφεραν οι άνθρωποι που μπαίνουν μπροστά σε αυτό το εγχείρημα, το Μέτωπο Εργαζομένων για τη Συνδικαλιστική Αντεπίθεση (ΜΕΣΑ) αποτελεί μια πρωτοβουλία συναγωνιστών και συνδικαλιστών από διαφορετικές παρατάξεις, με διαφορετικές διαδρομές και προέλευση, οι οποίοι, όμως, δοκίμασαν τις αντιστάσεις τους και τη στράτευση τους με ριζοσπαστισμό και ταξικό προσανατολισμό, χωρίς ιδιοτέλεια, στο στόχο της ανατροπής των πολιτικών λιτότητας τα τελευταία πέτρινα χρόνια της μνημονιακής λεηλασίας.
Τα παράσιτα αλλά και το γόνιμο έδαφος
Φυσικά, το μεγάλο στοίχημα για αυτή τη νέα φιλόδοξη προσπάθεια είναι κατά πόσο θα καταφέρει να ξεπεράσει τον «κακό εαυτό» του συνδικαλισμού, όπως αυτός οριοθετήθηκε την τελευταία τριακονταετία μέσα από κομματικούς διεμβολισμούς και παρεμβάσεις που κατέστησαν τους θεσμοθετημένους φορείς σε «κλειστά λόμπι». Το θετικό είναι ότι οι πρώτοι 81 που είναι ΜΕΣΑ σε αυτή την προσπάθεια έχουν επίγνωση των προβλημάτων τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν για να φτάσουν στον επιθυμητό στόχο.
«Το ξέσπασμα της κρίσης βρήκε τα συνδικάτα να εγκλωβίζονται ανάμεσα στις συμπληγάδες των μνημονίων από τη μια και των χρόνιων παθογενειών τους από την άλλη» ανέφεραν χαρακτηριστικά κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του νέου, ευρύ συνδικαλιστικού φορέα επισημαίνοντας ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε κρίση διαπραγματευτικής και πολιτικής ικανότητας, κύρους και εμπιστοσύνης». Μεταξύ άλλων, συνόψισαν ορισμένα από τα αρνητικά του συνδικαλιστικού κινήματος μέχρι σήμερα στα εξής:
- Τα συνδικάτα έχουν δυσκολίες να κινητοποιούν τα μέλη τους, τους εργαζόμενους ευρύτερα.
- Παρουσιάζουν χαμηλή συνδικαλιστική πυκνότητα, με ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα στον ιδιωτικό τομέα.
- Είναι αναποτελεσματικά στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων.
- Εχουν αδυναμίες να καθορίσουν την ατζέντα των αιτημάτων και να συγχρονιστούν με τις σημερινές ανάγκες των μισθωτών και είναι
- Αδύναμα να αντισταθούν στην προσπάθεια θεσμικής τους απονομιμοποίησης.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας του ΜΕΣΑ, σημαντικό στοιχείο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος αποτελεί το γεγονός ότι τα συνδικάτα, παρά τα προβλήματα και την κρίση τους, παρέμειναν «δυνατοί παίχτες» και συνέβαλαν με καθοριστική συμβολή στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Σε αρκετές περιπτώσεις κατάφεραν και κινητοποίησαν μαζικά τους εργαζόμενους, δημιούργησαν τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις και, εν τέλει, ήταν αυτά που κατά διαστήματα κατάφεραν να απειλήσουν το μνημονιακό καθεστώς.
Νάσος Χατζητσάκος
«Πρόκληση να φέρουμε νέο «αίμα»», Γιώργος Γαβρίλης, αντιπρόεδρος ΙΝΕ – ΓΣΕΕ
Η πρόκληση για όλους όσοι συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια είναι μεγάλη. Η κυριότερη αφορά στο εξής ζητούμενο: να φέρουμε στο συνδικαλιστικό κίνημα νέο «αίμα» και να ξεπεράσουμε κατεστημένες νοοτροπίες. Για αυτό και στην προσπάθεια συμμετέχουμε άνθρωποι από το χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και όχι μόνο. Στην πρωτοβουλία είναι εξωκοινοβουλευτικοί, ανένταχτοι και άτομα από τον κεντροαριστερό χώρο που εξαρχής δήλωσαν την αντίθεση τους με το μνημόνιο.
Το συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται επειγόντως ένα συνεκτικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Απαιτείται ένα ισχυρό σοκ ανασύνταξης. Η συγκρότηση της νέας συλλογικότητας είναι ένας κρίσιμος μεν, ενδιάμεσος δε, κόμβος στην προσπάθεια αυτή, είναι η αρχή του δρόμου που έχουμε να διανύσουμε.
Πραγματική αφετηρία αυτής της προσπάθειας είναι οι κοινοί αγώνες του λαού. Η ιδέα για τη συγκρότηση της νέας παράταξης, διαμορφώθηκε μέσα στους σκληρούς και δύσκολους κοινωνικούς αγώνες των πέτρινων μνημονιακών χρόνων. Επιθυμούμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα αυτόνομο, με βαθιά ταξική συνείδηση. Θέλουμε συνδικάτα μαζικά, κοινωνικά γειωμένα που θα ασχολούνται με το σύνολο των συμφερόντων και των αναγκών της εργατικής τάξης. Συνδικάτα μπολιασμένα με το όραμα και τη φρεσκάδα των νέων ανθρωπων, ικανά να αξιοποιούν την πείρα των παλαιότερων εργαζομένων.
«Τα συνδικάτα ισχυρός πόλος διεκδίκησης», Λία Φράγκου, οργανωτική γραμματέας Εργατικού Κέντρου Πειραιά
Η πρωτοβουλία για νέα συνδικαλιστική παράταξη στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας, δεν είναι κίνηση της στιγμής, είναι μια προσπάθεια, μια καταστάλαξη προβληματισμών και αγωνίας για το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας.
Ο χρόνος έχει αντιστραφεί και βρισκόμαστε ξανά στην εποχή του εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα, η βαρβαρότητα του καπιταλισμού γκρεμίζει τα πάντα και χρειαζόμαστε επειγόντως συλλογικά εργαλεία που θα οργανώσουν τις αντιστάσεις όσων πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές. Τα συνδικάτα μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο, είναι οι φορείς των εργαζομένων που κυρίως πλήττονται από τη βαρβαρότητα αυτή, είναι οι οργανώσεις που έχουν εμπειρία συλλογικών αντιστάσεων και κατακτήσεων, χρειάζεται όμως να ανακτήσουν την χαμένη τους αξιοπιστία, να ξαναγίνουν ο φάρος καταφυγής των εργαζομένων. Αυτή την ανάγκη θέλει να υπηρετήσει η πρωτοβουλία μας, να ξαναγίνουν δηλαδή τα συνδικάτα ισχυρός πόλος διεκδίκησης και βασική δύναμη μέσα σε ένα μαζικό λαϊκό ρεύμα ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών».
«Είμαστε έτοιμοι για τις μεγάλες αλλαγές», Γιώργος Χαρίσης, οργανωτικός γραμματέας Αυτόνομης Παρέμβασης
«Η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του ΜΕΣΑ επιδιώκει και αποτελεί την απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος (σ.κ.) απέναντι στην απάθεια και την απαξίωση των συνδικάτων που έγινε με ευθύνη των πλειοψηφιών τους, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, και που είχαν ως αποτέλεσμα το νεο-μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις που έφεραν οι δανειστές και το Κεφάλαιο, με την πλήρη και αγαστή συνεργασία των κυβερνώντων.
Είναι η απάντηση απέναντι στην κρίση και στην εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας που έφερε η μνημονιακή επιδρομή, είναι ένα μεγάλο και ισχυρό ρεύμα αλλαγών μέσα στα συνδικάτα, ένα ισχυρό σοκ ανασύνταξης, ένα μεγάλο κύμα ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος, που θα τα φέρει στο προσκήνιο των αγώνων και πάλι τους εργαζομένους για τη μεγάλη λαϊκή και εργατική αντεπίθεση εναντίον του κεφαλαίου και όλων όσοι το υπηρετούν. Φιλοδοξεί να «φωτίσει» και πάλι τις αξίες του εργατικού κινήματος και στοχεύει στη συνεργασία όλων των ταξικών δυνάμεων.
Είναι μια συλλογικότητα απέναντι στον κυβερνητικό και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Θέλει να καταστήσει το σ.κ. βασικό πυλώνα στη ραχοκοκαλιά ενός μεγάλου, ριζοσπαστικού λαϊκού κινήματος, στη μάχη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά και στην οικοδόμηση μιας νέας κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας, με τις ανάγκες της εργατικής τάξης στο επίκεντρο.
Φιλοδοξούμε το ΜΕΣΑ να αποτελέσει τη θρυαλλίδα των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών στο σ.κ που θα φέρει τα πάνω κάτω και τους εργαζόμενους στο προσκήνιο».
Πηγή: Εφημερίδα «Η Εποχή».