Διεθνή ΜΜΕ: Τους Ελληνες κυβερνά η τρόικα – «Βλέπουν» μεγάλες αναταραχές το 2014
«Θλιμμένα Χριστούγεννα σε Κρίση» περνούν οι πολίτες της Ελλάδας τονίζουν διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) αποτυπώνοντας, χωρίς φόβο και πάθος, όσα το Μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσπαθεί να κρύψει πίσω από τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γιούροστατ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΟΟΣΑ.
Μάλιστα, η χώρα μας κατατάσσεται στην κατηγορία κρατών «πολύ υψηλού κινδύνου» για μεγάλες αναταραχές μέσα στο 2014 και συγκρίνεται, πλέον, με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές.
Η αποτύπωση της «μαύρης χριστουγεννιάτικης περιόδου» για τους Ελληνες αποδίδεται ανάγλυφα, μεταξύ άλλων, από την Deutsche Welle. Σε δημοσίευμα με τίτλο «Θλιμμένα Χριστούγεννα στην Ελλάδα» αναφέρεται ότι «για πολλούς Έλληνες οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων είναι ζοφερές … Το δώρο των Χριστουγέννων δεν καταβάλλεται, το αυτοκίνητο ακριβαίνει. Στους φτωχούς θα δίνεται κάποιες μέρες δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος, η οποία προκαλείται από την καύση ξύλων».
Επίσης, η D.W. αναφέρεται στο πρόβλημα της αιθαλομίχλης και στην οικονομική στενότητα αναφέροντας ότι «κυρίως τα Χριστούγεννα πολλές ελληνικές οικογένειες αντιμετωπίζουν στενότητα. Όλο και λιγότερες επιχειρήσεις καταβάλλουν το ‘δώρο’ στους εργαζομένους, υποστηρίζουν τα συνδικάτα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 6.000 δεν καταβάλλουν το επίδομα των Γιορτών. Σε κάποιες από αυτές οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να υπογράψουν ότι έλαβαν το επίδομα στο χέρι, χωρίς να το έχουν πάρει».
Την Ελλάδα κυβερνά η τρόικα
Επίσης, σε δημοσίευμα της Huffington Post αναφέρεται ότι «η Ελλάδα διοικείται από τους δανειστές της και οι ζωές 11 εκατομμυρίων ανθρώπων κρέμονται από τις γερμανικές επιθυμίες». «Οι εκπρόσωποι των δανειστών άγονται και φέρονται όπως θέλουν και στην ουσία διοικούν τη χώρα» σημειώνεται στο άρθρο και τονίζεται: «η ζωή και το μέλλον 11 εκατ. ανθρώπων κρέμεται από τις πολιτικές της τρόικας οι οποίες καθοδηγούνται από τις γερμανικές επιθυμίες για σκληρή λιτότητα, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό είναι οι βαθιές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και η υπερφορολόγηση ιδιωτών και επιχειρήσεων».
Παράλληλα, η H.P. αναφέρεται στη ραγδαία πτώση του ΑΕΠ από το 2009 μέχρι και σήμερα εξαιτίας της ύφεσης, καθώς και στην ραγδαία αύξηση της ανεργίας. «Η ελληνική ύφεση είναι χειρότερη από την Μεγάλη Υφεση του 1929 … στα χρόνια τα οποία οδήγησαν στην τωρινή κρίση, η μεγάλη αδυναμία της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί λόγω των διεφθαρμένων και ανίκανων κυβερνήσεων, μια δημόσια ζωή διαβρωμένη από το κόκαλο, μια ασταθή ευρωζώνη και την συμπεριφορά της ΕΕ, η οποία κοιτά από την άλλη μεριά μέχρι η κρίση να χτυπήσει καταστροφικά».
Κίνδυνος έντασης ανάλογης με Αίγυπτο και Μπαγκλαντές το 2014
Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο βρετανικός Economist εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό στην Ελλάδα να ξεσπάσουν μεγάλες αναταραχές μέσα στο 2014! Μάλιστα, κατατάσσει την χώρα μας στην ομάδα «πολύ υψηλού ρίσκου» (είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που μπαίνει σε αυτή την κατηγορία).
Συγκεκριμένα, στον πίνακα του Economist, η Ελλάδα εντάσσεται στην κατηγορία ανάλογης επικινδυνότητας με χώρες όπως η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Βενεζουέλα, η Συρία, το Μπαγκλαντές και ο Λίβανος. Στην αμέσως προηγούμενη ομάδα («υψηλού κινδύνου») περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων χωρών, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ισπανία και χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία αλλά και η Αιθιοπία και η Ουκρανία.