Ημ/νια Δημοσίευσης: Τε 13 Νοε 2013

Η κυβέρνηση «δεσμεύει» συντάξεις μητέρων ανηλίκων που περιμένουν έως 3 χρόνια

ikaanamoni

Στην αναμονή βρίσκονται έως και 36 μήνες χιλιάδες μητέρες ανήλικων τέκνων οι οποίες έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ, με βάση το καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης (σε περισσότερα του ενός ασφαλιστικά ταμεία κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου).

Το θέμα είναι ότι στην προκειμένη, για την πολυετή καθυστέρηση δεν φταίει μόνο η γραφειοκρατία… Η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου «αρνείται» εδώ καιρό να ανάψει το «πράσινο φως» προς το ΙΚΑ για να προχωρήσει στην χορήγηση των συντάξεων προς τις δικαιούχες γυναίκες, όπως καταγγέλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Σύμφωνα με τον κυρία Χαραλαμπίδου, οι μητέρες ανήλικων τέκνων παραμένουν «δέσμιες» του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση ο οποίος εδώ και περίπου 9 μήνες δεν εκδίδει την σχετική απόφαση βάσει της οποίας το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα προχωρήσει στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα έως και… 3 χρόνια. «Παρά την σχετική θετική εισήγηση του Τμήματος Διαδοχικής Ασφάλισης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας, (έγγραφο με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου του 2013 και αριθμό πρωτοκόλλου Φ.1500/οικ.5443/77) τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ μέχρι σήμερα, δεν εκδίδουν αποφάσεις αναμένοντας την σχετική εντολή από το Υπουργείο», αναφέρει στην ερώτηση την οποία κατέθεσε καλώντας τον κ. Βρούτση να «λύσει τη σιωπή» του η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η κυρία Χαραλαμπίδου καλεί τον υπουργό Εργασίας να απαντήσει:

1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ να προχωρήσει στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων με δεδομένο ότι το νομικό πλαίσιο είναι σαφέστατο και κάθε επιπλέον καθυστέρηση και κωλυσιεργία είναι αδικαιολόγητη;

2. Ποιος τελικά ευθύνεται και με ποιον τρόπο θα αποδοθούν ευθύνες για αυτή την κωλυσιεργία που οδηγεί περισσότερες από 1.500 ασφαλισμένες που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως μητέρες ανήλικων τέκνων να υφίστανται αυτή την αδικία;

 

Οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μητέρων ανήλικων τέκνων

 Παραμένουν οι 5.500 ημέρες ασφάλισης αλλά από 1/1/2011 αυξάνονται τα όρια ηλικίας πλήρους και μειωμένης σύνταξης

 

ΠΛΗΡΗΣ

ΜΕΙΩΜΕΝΗ

2011

57

52

2012

60

55

2013

65

60

 Το όριο ηλικίας των 55 ετών για πλήρη σύνταξη και των 50 για μειωμένη, εξακολουθεί να ισχύει για όσες μέχρι την 31/12/2010 είχαν 5.500 η.ε. και κατά τη συμπλήρωση των 5.500 ημερών είχαν ανήλικο τέκνο.

Δεν πρέπει να λαμβάνουν άλλη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή άλλο οργανισμό κύριας ασφ/σης(πλην ΟΓΑ). Η μείωση ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που λείπει μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση διαμορφούμενου ορίου ηλικίας. Το ποσό της σύνταξης γήρατος που χορηγείται στις μητέρες με ανήλικα παιδιά ή τους χήρους πατέρες δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το εκάστοτε ισχύον πλήρες κατώτατο όριο γήρατος.

Κατοχύρωση δικαιώματος: Δεν αναζητούνται αυξημένα όρια ηλικίας σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, αλλά το όριο ηλικίας που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης των 5.500 ημερών εφόσον τότε συντρέχει και η ανηλικότητα του τέκνου.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*