Τη Συρία έφερε στο «τραπέζι» του APEC o Βλαντίμιρ Πούτιν
«Οι διαφωνίες μας με τις ΗΠΑ στο θέμα της Συρίας, δεν είναι κάτι πρωτότυπο, αντίθετα, είναι πολύ συνηθισμένες»! Με αυτόν τον τρόπο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφερε τη Συρία στο προσκήνιο της διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής των χωρών – μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC) στην Ινδονησία.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την σύνοδο κορυφής, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναρωτήθηκε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν την Αλ Κάιντα στην εξουσία, έτσι δεν είναι; Αλλωστε, Ρωσία και ΗΠΑ μοιράζονται κοινούς στόχους όσον αφορά στη σταθεροποίηση και την ειρήνευση στην Συρία» συμπλήρωσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως θεωρεί ρεαλιστικό το σενάριο αφοπλισμού του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού μέσα σε έναν χρόνο από σήμερα: «Η Συρία θα είναι σε θέση να εξαλείψει τα χημικά όπλα σε ένα χρόνο, χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουν καθορίσει οι ειδικοί εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ… Έχουμε εμπιστοσύνη στους διεθνείς εμπειρογνώμονες για τον αφοπλισμό του χημικού οπλοστασίου. Είναι Αμερικανοί και τους έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη, όπως και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα. Εάν λοιπόν οι ειδικοί του ΟΗΕ μιλούν για ένα χρόνο, έτσι είναι».
Σχολιάζοντας την τύχη που ενδεχομένως θα έχει ο Σύριος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, ο Πούτιν τόνισε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά εσωτερικά και μόνο τον συριακό λαό και όχι τους Ρώσους ή οποιαδήποτε άλλη διεθνή δύναμη.
Για το θέμα της επικείμενης ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία, τη Γενεύη ΙΙ, ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε στην αύξηση της σύνθεσης, με τη συμμετοχή κυρίαρχων ισλαμικών καρτών, όπως η Ινδονησία. «Προτεραιότητα σήμερα είναι ο αφοπλισμός των χημικών όπλων και οι απευθείας συνομιλίες των δύο εμπλεκόμενων πλευρών, της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, όμως στόχος μας είναι να διευρυνθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων, με κυρίαρχες ισλαμικές χώρες, όπως η Ινδονησία» είπε.
Τέλος, ο πρόεδρος Πούτιν είπε πως είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, στο περιθώριο της διάσκεψης του APEC και πως αντιλαμβάνονται και οι δύο πλευρές τι πρέπει να γίνει στο θέμα της Συρίας και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο Πρόεδρος Ομπάμα πήρε τελικά αυτή την απόφαση. Δεν ήταν εύκολο γι “αυτόν. Αλλά πήρε μια απόφαση, η οποία κατέστησε δυνατό να αποφευχθεί η τραγωδία στη Συρία».
Πηγή: Η Ρωσία Τώρα