Ημ/νια Δημοσίευσης: Σα 5 Οκτ 2013

Φάκελος Κύπρος: Οικονομία – «ζόμπι», ανεργία και λουκέτα 6 μήνες μετά το μνημόνιο

Αφιέρωμα Nez: Πέρασαν περίπου 6 μήνες από τη στιγμή που η Κύπρος εντάχθηκε κάτω από έναν, ανάλογο με την Ελλάδα και τις περισσότερες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, «μνημονιακό ζυγό». Ακριβώς όπως συνέβη σε επικοινωνιακό επίπεδο όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έδωσε τα χέρια με την τρόικα, έτσι και στην περίπτωση αυτή, τα φώτα των διεθνών ΜΜΕ -που τόσο μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν στην αρχή της κρίσης, όπως έγινε και με την Ελλάδα- πολύ γρήγορα στράφηκαν μακριά από τους Κύπριους.

Οι στιγμές κατά τις οποίες κρινόταν το «σήμερα» που ζει η Κύπρος μεταδίδονταν παντού. Ομως, στη συνέχεια, το θέμα «ξεχάστηκε». Σύντομα οι κάμερες «έκλεισαν» και ακόμη και εμείς, που έχουμε άμεσα ενδιαφέρον για την κατάσταση την οποία βιώνουν οι Κύπριοι, μοιάζουμε να δείχνουμε σαν να «μην είδαμε, να μην ακούσαμε και να μην μιλήσαμε».

Από τα μεγάλα ΜΜΕ έχουν μεταδοθεί ρεπορτάζ μετρημένα στα «δάκτυλα του ενός χερίου». Κανείς δεν ξέρει πώς και κάτω από ποιες συνθήκες βιώνει η κυπριακή κοινωνία και σε τι κατάσταση βρίσκεται η οικονομία του νησιού.

Το «Nez,gr» προχώρτησε ένα ένα μικρό αφιέρωμα – «φάκελο» (I, II) για την κατάσταση την οποία ζουν οι Κύπριοι σήμερα, περίπου 6 μήνες μετά το «πράσινο φως» για τη διαμόρφωση δεδομένων για «αυτούς, χωρίς αυτούς»…

lefkosia_3

Του Μάκη Ντόβολου. Σε κατάσταση «ζόμπι» βρίσκεται η κυπριακή οικονομία λίγους μήνες μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και την επιβολή περιορισμών στη ροή κεφαλαίων.

Η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, η ανεργία καλπάζει, επιχειρήσεις κλείνουν ή μία μετά την άλλη ενώ όσες λειτουργούν ακόμη προχωρούν σε μείωση του προσωπικού και περικοπή μισθών. Επιπλέον, οι εμπορικές συναλλαγές πραγματοποιούνται μόνο με μετρητά και όπου αυτά είναι διαθέσιμα.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πρόσφατα πως σκοπεύει να άρει όλους τους ισχύοντες περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων τον Ιανουάριο του 2014. Όμως, αξιωματούχοι της Κομισιόν σημειώνουν πως η κατάσταση είναι τέτοια που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει τον ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας για την άρση των περιορισμών.

Ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να ξεπεράσει το στόχο για -8,7% το 2013 φτάνοντας ίσως και σε διψήφιο ποσοστό. Το γεγονός αυτό θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις καθώς θα οδηγήσει σε αποκλίσεις ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, κάτι που με τη σειρά του θα καταστήσει αναπόφευκτη τη συζήτηση για παροχή μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας.

lefkosia_2

Ανεργία

Την ίδια στιγμή το ποσοστό της ανεργίας εκτοξεύθηκε στο 17,3% τον Ιούνιο, οι λιανικές πωλήσεις γνώρισαν καθίζηση κατά 11,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ και οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 5,3% το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου.

Πάντως η ρωσική παρουσία παραμένει ισχυρή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τράπεζα Κύπρου στην οποία οι Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες διαθέτουν, πλέον, σημαντικό μετοχικό ποσοστό αλλά και εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο, στη θέση, μάλιστα, του αντιπροέδρου.

Τράπεζες
Στο τραπεζικό σύστημα η εικόνα είναι τραγική. Παρά τους περιορισμούς, η μείωση των καταθέσεων ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ την ημέρα και εκφράζονται φόβοι πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σύντομα η τράπεζα Κύπρου θα αντιμετωπίσει οξύ πρόβλημα ρευστότητας.

«Φάκελος Κύπρος» II:Τι περιορισμοί ισχύουν σήμερα στις τράπεζες.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*