Ημ/νια Δημοσίευσης: Δε 16 Σεπ 2013

«Κρας τεστ» κυβέρνησης και κοινωνίας – Που αρχίζουν από σήμερα δυναμικές απεργίες

sam_ven3

Καθοριστική για τις μετέπειτα πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις είναι η εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα. Από την ένταση, τη συμμετοχή και τη διάρκεια των κινητοποιήσεων θα κριθεί εν πολλοίς ο χρόνος παραμονής της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και, φυσικά, η διαιώνιση -ή μη- των μνημονιακών πολιτικών.

Τον «χορό» των αντιδράσεων ανοίγουν οι εκπαιδευτικοί. Από σήμερα ξεκινά η πρώτη πενθήμερη απεργία των καθηγητών, στη βάση της απόφασης που έλαβε η ΟΛΜΕ. Μαζί τους, θα απεργήσουν σήμερα και αύριο -και- οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (48ωρη απεργία) όπως έχει αποφασίσει η ΟΙΕΛΕ και θα ακολουθήσουν οι δάσκαλοι την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.

Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες ξεκινούν και οι εργαζόμενοι στα εποπτευόμενα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ταμεία και Οργανισμοί Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής (όπως στον ΟΑΕΔ, κ.λπ.).

Επίσης, από σήμερα μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, όπως έχει αποφασίσει η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διοικητικών Υπαλλήλων στα Ανώτατα Ιδρύματα.

Στις 18 και 19 του μήνα, 48ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί εξάλλου στο σύνολο του δημόσιου τομέα, με βάση την απόφαση της ΑΔΕΔΥ, τα μέλη της οποίας θα κληθούν αμέσως μετά να αποφασίσουν για νέες κινητοποιήσεις. Τις ίδιες ημέρες τα «ρολά» θα κατεβάσουν και οι Δήμοι, σύμφωνα με την απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η συνέχιση των απεργιών σε αυτούς τους χώρους θεωρείται -σχεδόν- δεδομένη αφού μέχρι την Παρασκευή η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κατονομάσει τους 12.500 υπαλλήλους οι οποίοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – εν δυνάμει απόλυσης.

Εφόσον, λοιπόν, οι κινητοποιήσεις δεν «ξεθυμάνουν» στο τέλος της εβδομάδας και συνεχιστούν, τότε η κυβέρνηση θεωρείται δεδομένο ότι θα νιώσει τη μεγαλύτερη κοινωνική πίεση που έχει δεχθεί από τις τελευταίες εθνικές εκλογές μέχρι σήμερα. Αλλωστε, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνονται οι γερμανικές εκλογές και, πλέον, όλα τα σενάρια, ακόμη και για πρόωρη προσφυγή της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου στις κάλπες, είναι πιθανά όσο ποτέ άλλοτε μέχρι πρότινος.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*