Ημ/νια Δημοσίευσης: Κυ 1 Σεπ 2013

Αντίστροφη μέτρηση από τη ΔΕΘ για τη σύγκρουση κυβέρνησης – συνδικάτων

thess2

Την αντίστροφη μέτρηση για την τελική σύγκρουση κυβέρνησης και συνδικάτων, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιο τομέα, σηματοδοτεί η έναρξη της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το επόμενο σαββατοκύριακο. Αμέσως μετά το προγραμματισμένο για το επόμενο Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου μεγάλο συλλαλητήριο στη συμπρωτεύουσα ξεκινούν γενικευμένες απεργίες στο δημόσιο και σε διάφορους κλάδους της οικονομίας.

Από τη συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις και τη διάρκεια τους θα κριθεί εν πολλοίς εάν η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ή εάν θα καταγραφεί μια ακόμη «χαμένη μάχη» των εργαζομένων, η οποία ως αποτέλεσμα θα έχει τη μονιμοποίηση της ασφυκτικής, για τους περισσότερους, μνημονιακής καθημερινότητας στη Ελλάδας.

Ο «χορός» των απεργιών και των αντιδράσεων απέναντι στην ασκούμενη πολιτική θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρώτου «κύματος» των περίπου 9.000 διαθεσιμοτήτων στο χώρο του δημοσίου, την επόμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου. Ηδη, πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι συνδικαλιστικοί φορείς έχουν λάβει αποφάσεις για άμεση πραγματοποίηση κινητοποιήσεων, με τη γνωστοποίηση των «διαθέσιμων», στη μεγάλη πλειονότητα τους, προς απόλυση (αφού προηγουμένως θα έχουν περάσει ένα διάστημα έως και 8 μηνών με το 75% του βασικού μισθού τους). Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται από τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου πολλές δημόσιες υπηρεσίες να βρεθούν τα «κατεβασμένα τα ρολά».

Οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν και την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σαρανταοκτάωρη απεργία στο σύνολο του Δημόσιο Τομέα, με βάση την απόφαση που έλαβε πριν λίγες ημέρες η ηγεσία της Ανώτατης Διοικητικής Ενωσης Δημόσιων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ). Οι επικεφαλής της ΑΔΕΔΥ, με τη λήξη της απεργίας, θα κρίνουν τα δεδομένα χωρίς να αποκλείεται να προχωρήσουν σε κυλιόμενες αντιδράσεις, συμπαρασύροντας δεκάδες σωματεία κλάδων του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι έχουν «λυγίσει» από τα μνημονονιακά μέτρα, μετρώντας καθημερινά εκατοντάδες απολυμένους.

Εφόσον οι αντιδράσεις συνεχιστούν, έχουν διάρκεια και ο κόσμος έχει μεγάλη συμμετοχή, τότε η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί σε αντικειμενικά πολύ δύσκολη θέση με αποτέλεσμα να επανέλθουν τα σενάρια: είτε για πρόωρες εκλογές, είτε για αλλαγή πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών με στόχο τη διατήρηση της εξουσίας μέχρι και το τέλος της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ (το πρώτο εξάμηνο του 2014).

Εάν οι κινητοποιήσεις δεν ενταθούν και ο κόσμος της εργασίας αποδεχθεί μια ακόμη ήττα, τότε η κυβέρνηση αναμένεται να επιτύχει, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, το στόχο της, δηλαδή να διατηρηθεί κραταιά μέχρι και τον Ιούνιο του αμέσως επόμενου έτους. Φυσικά, όπως υποστηρίζουν στελέχη της Αντιπολίτευσης, εφόσον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διατηρήσουν την εξουσία μέχρι και τα μέσα του 2014, τότε στη συνέχεια, ανεξάρτητα από την όποια πολιτική αλλαγή, θα είναι σχεδόν αδύνατο η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς να υπάρξει μια νέα –μακρά- περίοδο ανέχειας και σκληρής λιτότητας.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*