Ημ/νια Δημοσίευσης: Δε 26 Αυγ 2013

Μετά το ταξίδι Σαμαρά στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις για τους πρώτους 12.500 διαθέσιμους

mitsot-e1373220696301

Σε επικοινωνιακές «μανούβρες» προχωρά η κυβέρνηση με αφορμή το πρώτο «κύμα» της διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων από το δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι ήδη έχουν επιλεγεί να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους, θα μάθουν επίσημα τη «λυπητερή» μετά το ταξίδι και τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις 7 Σεπτεμβρίου, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), και συγκεκριμένα από τις 20 έως τις 22 του πρώτου μήνα του Φθινοπώρου, με στόχο να μην υπάρξουν από τώρα σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε μετά το τέλος του κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου οριστικοποιήθηκαν τα χρονοδιαγράμματα και οι θέσεις από τις οποίες θα συμπληρωθούν οι 12.500 υπάλληλοι οι οποίοι θα περάσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας (θα αμείβονται για 8 μήνες, κατ’ ανώτατο όριο με το 75% του βασικού μισθού και εφόσον δεν τοποθετηθούν σε άλλη υπηρεσία, στη συνέχεια θα περάσουν στην ανεργία). Ηδη, σε κινητικότητα έχουν περάσει 4.401 εργαζόμενοι (2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης).

Οι υπόλοιποι 8.099 υπάλληλοι θα μάθουν ότι μπαίνουν, λοιπόν, σε διαθεσιμότητα μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, αν και η κυβέρνηση γνωρίζει «ποιοι» είναι και από «που» προέρχονται. Όμως, το ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να μην δοθούν μέχρι και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ «κίνητρα» στους συνδικαλιστικούς φορείς για να ξεσπάσει άμεσα ένα «κύμα» έντονων αντιδράσεων. Ετσι, οι αποφάσεις θα γίνουν γνωστές στις αρχές του τελευταίου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου.

Σημειωτέον, αμέσως μετά το πρώτο «κύμα» διαθεσιμοτήτων, η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου να έχει προχωρήσει στην υπαγωγή κάτω από το συγκεκριμένο καθεστώς, που τους περισσότερους θα τους οδηγήσει στην απόλυση, επιπλέον 12.500 άτομα, χωρίς κανείς να γνωρίζει πόσους ακόμη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τρόικα θα συμφωνήσουν να εκδιώξουν μέσα στο 2014.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση διαλύει το δημόσιο»

Ωστόσο, όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει «χαμηλά» το θέμα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση δείχνει αποφασισμένη να σηκώσει νωρίς νωρίς τους τόνους ψηλά. «Η κυβέρνηση Σαμαρά δίνει την χαριστική βολή στο δημόσιο τομέα και στις κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες (…) το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις των δομών του δημοσίου, οι απολύσεις και οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων δεν συνιστούν “μεταρρύθμιση” ή “εξορθολογισμό” του κράτους, αλλά διάλυση κάθε σπιθαμής κοινωνικού κράτους και κάθε δυνατότητας ανασυγκρότησης και ανόρθωσης της οικονομίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συνεδρίαση του κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ποιοι θα βγουν σε διαθεσιμότητα σε αυτή τη φάση

Υπουργείο Υγείας 1.835 άτομα: Γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι από 13 νοσοκομεία. 7 εργαζόμενοι από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, 181 από την Πολυκλινική και 189 από το παράρτημά της, 233 από το Σισμανόγλειο, 300 από το «Φλέμιγκ», 154 από το Κωνσταντινοπούλειο, 176 από το Νοσ. Πατησίων, 29 από το Σπηλιοπούλειο, 20 από το Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακα, 270 από το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, 61 από το Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης, 38 από το ειδικό Παθήσεων Θεσσαλονίκης, 7 από το Αφροδίσιων Νοσημάτων Θεσσαλονίκης και 170 από το «Παναγία Θεσσαλονίκης».

Υπουργείο Εσωτερικών 3.200: Δημοτικοί αστυνόμοι.

Υπουργείο Παιδείας 1.500 άτομα: Κυρίως διοικητικό προσωπικό μόνιμου και αορίστου χρόνου από ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σε διαθεσιμότητα θα τεθεί προσωπικό ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ.

Υπουργείο Υποδομών και μεταφορών: 330 υπάλληλοι του ταμείου αποκατάστασης σεισμοπλήκτων,128 άτομα από το διοικητικό προσωπικό της ΓΓ Δημοσίων Έργων, αλλά και 300 υπάλληλοι της ΥΠΑ.

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 618 άτομα: 20 από την κεντρική διοίκηση, 211 από το ΙΚΑ, 263 από τον ΟΑΕΔ, 20 από τον ΟΓΑ και 29 από το ΕΤΕΑ.

Υπουργείο Πολιτισμού 125 άτομα: Κεντρική υπηρεσία, 15 από ΝΠΔΔ και 110 από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Υπουργείο Οικονομικών 485: Καθαρίστριες.

Υπουργείο Τουρισμού 138 υπάλληλοι: 40 είναι διοικητικών καθηκόντων και βοηθητικών ειδικοτήτων από την κεντρική υπηρεσία και 98 από τον EOT

Υπουργείο Δικαιοσύνης 38 άτομα: Καθαρίστριες, φύλακες και επιμελητές.

Υπουργείο Ναυτιλίας 48 άτομα: διοικητικοί υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας και της 26 ΓΓ Αιγαίου.

Υπουργείο Εξωτερικών 10 άτομα: Υπαλλήλοι που υπηρετούν ως διοικητικό προσωπικό στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας 410 άτομα: 290 τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό και 120 μόνιμοι διοικητικών και τεχνικών ειδικοτήτων.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 131 άτομα: 59 μόνιμοι και 52 εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου διοικητικών και βοηθητικών ειδικοτήτων από την κεντρική υπηρεσία, τον ΕΦΕΤ, το Μπενάκειο Ιδρυμα και το ΙΓΕ.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*