Ημ/νια Δημοσίευσης: Τε 21 Αυγ 2013

«Ξεπαγώνουν» οι πλειστηριασμοί Α΄ κατοικιών από την 1η Ιανουαρίου 2014

euro12

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται από τώρα η άρση των πλειστηριασμών για τις πρώτες κατοικίες από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και μετά, με βάση τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από την απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει, χθες, δύο τροπολογίες μέσω των οποίων θα προωθείτο η παράταση του ισχύοντος, προστατευτικού νομικού πλαισίου τουλάχιστον κατά ένα χρόνο.

Στην εκτίμηση αυτή προβαίνουν στελέχη της Αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι τα σπίτια των Ελλήνων φορολογουμένων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν, ελέω της ύφεσης και των δραστικών περικοπών στα εισοδήματα τους, στην αποπληρωμή των στεγαστικών, και όχι μόνο, δανείων τα οποία έλαβαν κάτω από εντελώς διαφορετικές οικονομικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε στη Βουλή, το πρωί, για το νομοσχέδιο που αφορά στην Ζώνη Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, ο αρμόδιος υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου δεν έκανε δεκτές τις τροπολογίες που είχαν καταθέσει οι κ.κ. Α. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης και οι κ.κ. Ν. Σταυρογιάννης και Γ. Κουράκος (από το κόμμα «Νέα Μέρα»).

Στην τροπολογία Λοβέρδου και Αηδόνη το αίτημα ήταν η παράταση του «παγώματος» των πλειστηριασμών, όπως ισχύει, μέχρι και τα τέλη του 2014. Στο αντίστοιχο κείμενο της «Νέας Μέρας» ζητείτο η παράταση του «παγώματος» να φτάσει μέχρι και τα τέλη του 2016.

Τελικά, ο κ. Καράογλου, έχοντας προφανώς συνεννοηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, απέρριψε τις δύο τροπολογίες (μια εκ των οποίων, τουλάχιστον, θεωρείτο βέβαιο ότι θα λάμβανε την έγκριση της πλειοψηφίας των βουλευτών, εάν είχε τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση). «Είναι ζήτημα μείζονος σημασίας που η κυβέρνηση μελετά και θα δώσει την λύση σε εύθετο χρόνο» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης με την αγωνία των δανειοληπτών, πλέον, να κορυφώνεται με δεδομένο ότι το θέμα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός πριν από δύο ημέρες, αποτελεί αντικείμενο εξέτασης του Μεγάρου Μαξίμου, δηλαδή των κ.κ. Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλου.

Το βέβαιο είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και μετά, θα αρθεί το ισχύον νομικό πλαίσιο και θα ανοίξει ο δρόμος για πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών. Το «εάν διασωθούν» και «ποιοι» αποτελούν ερωτήματα τα οποία θα απαντηθούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*