Ημ/νια Δημοσίευσης: Τε 21 Αυγ 2013

32.346 νέοι άνεργοι μέσα σε 4 μήνες χωρίς τις… διαθεσιμότητες

unempl6-e1368136097675

Παταγώδη αποτυχία στο επίπεδο της απασχόλησης έχει… «επιτύχει» η κυβέρνηση μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2013. Ενδεικτό της «κάτω από τη βάση» βαθμολογίας των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών αποτελεί το γεγονός ότι από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι και το Μάιο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι απολύσεις και οι διαθσειμότητας στο δημόσιο τομέα, 32.346 εργαζόμενοι επιπλέον (!) πέρασαν τα κατώφλι της ανεργίας επιβεβαιώνοντας το «Nez.gr» καθώς και όλους όσοι εξαρχής υποστήριζαν ότι τα περί «success story ήταν από την πρώτη στιγμή… μύθος!

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στα τέλη Ιανουαρίου το σύνολο των ανέργων ανερχόταν στο 1.348.742 άτομα. Μέσα σε μόλις 4 μήνες, δηλαδή στα τέλη Μαΐου, ο αριθμός τους αυξήθηκε στο 1.381.088 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 4 μηνών, καθημερινά, κατά μέσο όρο, περίπου 216 εργαζόμενοι έχαναν τη δουλειά τους. Και το γεγονός αυτό, διαψεύδει πλήρως τις επικοινωνιακές «φούσκες» του Μεγάρου Μαξίμου και του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση ο οποίος, συμπαρασύροντας και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ισχυριζόταν από τα μέσα της Ανοιξης ότι… «πατάει φρένο η αύξηση της ανεργίας».

Η ανεργία, όχι μόνο δεν «πάτησε φρένο» αλλά τουναντίον αυξήθηκε περαιτέρω. Αν συνυπολογιστεί ότι σε προγράμματα κατάρτισης υπάρχουν αρκετές χιλιάδες άτομα (πάνω από 50.000) τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στις λίστες των ανέργων, τότε προκύπτει λίγο πολύ ότι το ποσοστό ανεργίας δεν είναι στο 27,6% που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ το Μάιο, αλλά περίπου στο 29% (και πάλι χωρίς να συνυπολογίζονται όσοι κάνουν ελάχιστα μεροκάματα το μήνα).

Ποιες περιοχές «βουλιάζουν» στην ανεργία

Η κατάσταση είναι επικίνδυνα εκρηκτική στις περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 30,5% το Μάιο. Ακολουθεί με ποσοστό 28,6% η Αττική που σε πολλές περιοχές οι τοπικές αγορές της μοιάζουν με «κρανίου τόπος». Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας έχει η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά με 24,2% και τα νησιά του Αιγαίου τα οποία, ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο μήνας Μάιος αποτελεί την έναρξη της τουριστικής περιόδου, κάθε χρόνο, το ποσοστό της ανεργίας και πάλι δεν έπεσε κάτω από το 22,2%.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*