Ημ/νια Δημοσίευσης: Κυ 18 Μάι 2014

«Βόμβα» στο debate από Βερχόφσταντ: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οδήγησαν στην κρίση την Ελλάδα

gki_verst

Μετά τους Financial Times και τις αποκαλύψεις για τις Κάννες και την πρόταση δημοψηφίσματος του Γ. Παπανδρέου, καθώς και ό,τι ακολούθησε θέτοντας σε καθεστώς επικυριαρχίας την Ελλάδα, μείζον πολιτικό θέμα «γεννούν» για τα κόμματα της συγκυβέρνησης οι «κεραυνοί» του επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων, κατά τη διάρκεια του debate της Eurovision ανάμεσα στους υποψηφίους για την θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Γκι Βερχόφσταντ, μετά από τοποθέτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα, χαρακτήρισε υπαίτιους για την κρίση στην Ελλάδα, ανοιχτά, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ προκαλώντας ένα από καίριο «χτύπημα» στους κυβερνητικούς εταίρους, λίγες ώρες πριν τις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

gki_verst_2

Ο Βέλγος πολιτικός, υπέρμαχος των μνημονίων και της σκληρής λιτότητας, «έριξε λάδι στη φωτιά» που ήδη ζεματά τα κόμματα της συγκυβέρνησης επιχειρώντας να αντιδράσει στις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου για τη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν, με την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Ο κ. Βερχόφσταντ (αφού προηγουμένως ο κ. Τσίπρας είχε ασκήσει έντονη κριτική στα μνημόνια και στην κατάσταση στην οποία έφεραν την Ελλάδα) χρησιμοποίησε το «τζόκερ» (δυνατότητα απάντησης).

Προσπαθώντας ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων να διατηρήσει τις εντυπώσεις σε ένα μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης υπέρ της αυστηρής λιτότητας, προέτρεξε παίρνοντας «στο λαιμό» του ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τόνισε με ένταση, απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα, ότι για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα δεν φταίει κανείς άλλος παρά τα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια και –ανοικτά- κατονόμασε ως υπαίτιους για όσα περνούν οι πολίτες τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

eurodebate_debate

Ο Γκι Βερχόφσταντ επέμεινε προσθέτοντας ότι αυτά τα δύο κόμματα χρηματοδοτούνταν επί σειρά ετών από τις δημόσιες τράπεζες, και συνεχίζουν ακόμη να δανειοδοτούνται. Εχοντας κατανοήσει ότι η «επίθεση» προς τον Α. Τσίπρα τελικά είχε γυρίσει «μπούμερανγκ» για τους εταίρους –ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- «συμμάχους» των αυστηρών πολιτικών λιτότητας, ο Βέλγος κατέληξε αναφέροντας προς τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι και το κόμμα του πρόσφατα πήρε δάνειο.

Δεδομένο αποτελεί ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν να απαντήσουν απέναντι σε ένα ακόμη ζήτημα που έρχεται να τα «πλήξει» λίγο ανοίξουν οι κάλπες. Το τρίγωνο «F.T. – Κάννες – Βερχόφσταντ» μειώνει τις εντυπώσεις που «εντός των τειχών» επιχειρούν να καλλιεργήσουν τα συστημικά ΜΜΕ.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*Barf