Αποψη: Τα νέα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ σε Ελλάδα και Ευρώπη
Του κ. Νίκου Χουντή, πρώην ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: Στις 25 Μαΐου 2014 ο ελληνικός λαός αποφάσισε να καταστήσει την ελληνική Αριστερά και το ΣΥΡΙΖΑ πρώτη πολιτική δύναμη, με ποσοστό 26.57%. Επίσης, στις 25 Μαΐου 2014, πολύ μεγάλο ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών εμπιστεύτηκαν την Αριστερά, και μάλιστα στις χώρες των Μνημονίων και των ακραίων πολιτικών λιτότητας, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν μια ελπιδοφόρα τάση, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη. Μια σαφή τάση αμφισβήτησης των κυρίαρχων πολιτικών προς μια προοδευτική και αριστερή κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα, όμως, με την ισχυροποίηση της Αριστεράς, ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρώπης όπου οι ταξικές πολιτικές εφαρμόζονται με περισσότερη βιαιότητα και τα αποτελέσματα της κρίσης είναι πολύ πιο εμφανή, παρατηρούμε την εκρηκτική άνοδο ακροδεξιών κομμάτων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξάρτητα από το εύρος της οικονομικής κρίσης και τις κοινωνικές της επιπτώσεις (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία και βέβαια στην Ελλάδα).
Στο “εσωτερικό μέτωπο” η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρά τις σαφείς παραλείψεις και τα λάθη μας, κατέστησε το ΣΥΡΙΖΑ μια ισχυρή αυτοδιοικητική δύναμη, κερδίζοντας πολλούς δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους σε όλη την επικράτεια, αλλά και κερδίζοντας την πλειοψηφία σε δύο περιφέρειες, την Περιφέρεια Αττικής με τη Ρ. Δούρου και των Ιονίων Νήσων με το Θ. Γαλιατσάτο.
Ωστόσο, αυτή η ελπιδοφόρα τάση εκλογικής ισχυροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η τάση πολιτικής αμφισβήτησης των κυρίαρχων πολιτικών, δεν είναι αρκετές για να βάλουν ένα οριστικό τέλος στις πολιτικές των Μνημονίων, δεν είναι αρκετές να φέρουν την “ανατροπή” της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, της ελληνικής κυβέρνησης ή της επικυριαρχίας του γερμανικού κεφαλαίου και των συμμάχων του σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Επιβεβαιώνεται ότι οι κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές πραγματοποιούνται με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τα κοινωνικά κινήματα, τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την κρίση, σε ρόλο πρωταγωνιστή και το Κόμμα της Αριστεράς, το ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη γραμμή του πολιτικού αγώνα.
Ποια είναι, όμως, τα νέα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ, ως του πρώτου, σήμερα, πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα; Ποια είναι τα νέα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συγκυρία της Μνημονιακής κυριαρχίας και της, ισχυρής ακόμα, νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας; Είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα το όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά πιστεύω ότι η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στα εξής:
- Να επικεντρώσουμε την πολιτική μας παρέμβαση στην καθημερινή ταξική πάλη. Στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές μας, στα πανεπιστήμια και τα σχολεία, σε κάθε δήμο και σε κάθε περιφέρεια, η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, γίνονται εστίες αντίστασης και ανατροπής, χρησιμοποιώντας τόσο τις οργανωμένες μας δυνάμεις, όσο και τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα που είχε ποτέ η ελληνική Αριστερά. Να ορίσουμε εμείς και όχι ο αντίπαλος την καθημερινή πολιτική ατζέντα με τους αγώνες των εργαζομένων, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, των απολυμένων.
- Να αποκρυσταλλώσουμε την πολιτική και προγραμματική μας στρατηγική. Δεν χωρούν αμφινταλατεύσεις αναφορικά με τη στρατηγική που αναπτύσσει το Κόμμα μας, ειδικά σε μια περίοδο με το 1.5 εκατ άνεργους, την ακροδεξιά σε Ελλάδα και Ευρώπη να αυξάνει τις δυνάμεις της και τους επιχειρηματίες να αναλαμβάνουν άμεσο πολιτικό ρόλο. Δεν έχει η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ την πολυτέλεια να απογοητεύσει τον ελληνικό λαό και τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, δεν έχει την πολυτέλεια για λάθη, παραλείψεις ή ή προβληματικές επιλογές.
- Να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των ευρωπαϊκών εργατικών και κοινωνικών κινημάτων. Οι δυνάμεις της Αριστεράς βγήκαν ενισχυμένες από αυτές τις ευρωεκλογές και ιδιαίτερα στις χώρες εκείνες που εφαρμόζονται οι ακραίες μνημονιακές πολιτικές, με τη χώρα μας να κάνει τη διαφορά. Η Ευρω-κοινοβουλευτική ομάδα αποτελείται από αξιόλογους συντρόφους και συντρόφισσες που οφείλουν να συνεχίσουν τον αγώνα μας στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώνοντας την κοινοβουλευτική τους δράση με τις αντιστάσεις και τους αγώνες των ευρωπαίων εργαζομένων.
- Βασική προϋπόθεση για αυτά πιστεύω ότι είναι να χτίσουμε ένα ριζοσπαστικό και δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς. Ένα κόμμα με σοβαρή οργανωτική διάρθρωση, ανοιχτό στο διάλογο με το λαό και τα κοινωνικά κινήματα και έτοιμο να σηκώσει το βάρος των αγώνων της εποχής μας και της πολιτικής προοπτικής που διεκδικεί για τον ελληνικό λαό, την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σημ.: Το άρθρο του κ. Νίκου Χουντή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Πολίτες» (τεύχος 47ο Ιούνιος 2014).