Σόιμπλε – τρόικα: Εμείς θα σας πούμε τι θα κάνετε – Οι νέες προκλητικές δηλώσεις
Οι χθεσινές εξελίξεις καθιστούν πιο σαφές από ποτέ ότι ο εκβιασμός για να είναι σε πραγματικό καθεστώς επικυριαρχίας η Ελλάδα από τις Βρυξέλλες είναι το ζητούμενο για το Βερολίνο και όχι η υποτιθέμενη δημοσιονομική προσαρμογή για την αντιμετώπιση μιας κρίσης που οι ίδιοι δημιούργησαν εν πολλοίς. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση του «μηνύματος» Σόιμπλε και τα «έτσι θέλω» της τρόικας αποκαλύπτουν εντελώς στα μάτια του κάθε πολίτη ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Είναι πολιτικό.
Η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας δεν φαίνεται ότι διανοείται, έστω και για αστείο, να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια, ανεξάρτητα από την ονομασία που μπορεί να φέρει για λόγους επικοινωνιακούς το επόμενο (μεθεπόμενο και έπεται συνέχεια) πακέτο μέτρων για τον περαιτέρω περιορισμό και τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου στα όρια της ανέχειας για την πλειονότητα του πληθυσμού (ή και κάτω από αυτή). Ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, χθες, σε ερώτηση του ανταποκριτή του Mega ανέφερε ότι δεν είναι δεδομένη τόσο μια νέα «βοήθεια» μετά το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο ολοκληρώνεται στα μέσα του έτους, όσο ακόμη και αυτά τα οποία ήδη οφείλουν να δώσουν οι δανειστές. Εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει μέχρι και την τελευταία από τις αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί, ήταν το συμπέρασμα από τις δηλώσεις Σόιμπλε, το Βερολίνο δεν θα «ανάψει» το πράσινο φως για την καταβολή της τελευταίας δόσης αυτής της δανειακής σύμβασης που συμφωνήθηκε παράλληλα με το μνημόνιο. Και αυτή η θέση του Σόιμπλε προκάλεσε μέχρι και την… «έκρηξη» του Γ. Πρετεντέρη.
Πως αλλιώς, λοιπόν, οι τροϊκανοί, χθες και τις προηγούμενες ημέρες δεν θα έλεγαν ό,τι τους κατέβαινε, σε μια κυβέρνηση που έχει δείξει ότι μόνο καταφατικά απαντά σε οτιδήποτε θέτουν οι δανειστές και η εγχώρια διαπλοκή (με τα εντός και εκτός συνόρων συμφέροντα να «ξεσπαθώνουν» μέσω των πολιτικών φερέφωνων τους ακόμη και πριν την κάλπη, χωρίς να υπολογίζουν ένα, ενδεχόμενα, απρόβλεπτο κοινωνικό κόστος); Οι αξιωματούχοι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ευθαρσώς αμφισβήτησαν όσα υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου για παροχή ποσού της τάξης του 1 δισ. ευρώ προς ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους λόγω… «πρωτογενούς πλεονάσματος» και «κουνώντας το δάκτυλο» ήταν σαν να λένε ότι «αν υπάρξει “λιπάκι”, αυτό θα πάει για… ανάπτυξη».
Συγκεκριμένα, οι τροϊκανοί είπαν ότι πρώτα… πρέπει να εξασφαλισθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,9 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) και μετά, θα κρίνουν εάν θα διανεμηθεί ποσό που θα τυχαίνει να ξεπερνά αυτό το όριο! Κλείνοντας, μάλιστα, το «μάτι» φέρονται να τάχθηκαν υπέρ της προώθησης του «λίπους» στον ιδιωτικό τομέα (στα μεγαλοσυμφέροντα, θα μπορούσε εύλογα κάποιος να αναρωτηθεί, και όχι στους μικρομεσαίους, αν ληφθεί υπόψη –και- η πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Υποδομών Μιχ. Παπαδόπουλου που είπε ότι «η τρόικα εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα»).
Τι συμπεραίνεται; Ότι δικαίως μπορεί ο οποιοσδήποτε να αναρωτηθεί: «Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο»; Και να γίνει αντιληπτό πόσο βαθύ είναι το νόημα και τι ρόλο θα διαδραματίσει η ψήφος αυτών των ευρωεκλογών.