Ημ/νια Δημοσίευσης: Πε 6 Μαρ 2014

Οι μνημονιακοί «παπαγάλοι» της Alpha Bank κ΄ το ανέκδοτο της ανάπτυξης

parrots

Ο μνημονιακός θίασος των οικονομικών αναλυτών της Alpha Bank ξανακτύπησε προσφέροντας άφθονο γέλιο με τις εκτός τόπου και χρόνου αναλύσεις του για την ελληνική οικονομία.

Στο σημερινό, νέο «επεισόδιο», οι «γίγαντες» της οικονομικής σκέψης υποστηρίζουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Θεωρούν πως είναι απόλυτα ρεαλιστικές οι υποθέσεις περί επίτευξης υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά αλλά και η πώληση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου συνολικού ύψους 20 δις. ευρώ την ίδια περίοδο!

Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα οι «αναλυτές» της Alpha Bank (πρόκειται για την τράπεζα η οποία έχει ανακεφαλαιοποιηθεί σε ποσοστό άνω του 80% με χρήματα που δανείστηκε ο ελληνικός λαός) θεωρούν πως ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω ενός αναπτυξιακού τσουνάμι που υποτίθεται ότι θα κατακλύσει την ελληνική οικονομία τη δεκαετία 2015 – 2024.

Ειδικότερα οι νεοφιλελεύθεροι «παπαγάλοι» της Alpha Bank εκτιμούν πως το αναπτυξιακό μπουμ θα επέλθει λόγω της αξιοποίησης της συγκριτικών πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει πλέον η ελληνική οικονομία όπως είναι: α) οι συνθήκες εκμετάλλευσης και εξευτελισμού που βιώνουν καθημερινά εκατομμύρια εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν απλήρωτοι ή ανασφάλιστοι ή με ελάχιστες αποδοχές των 400-500 ευρώ και β) το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε διάφορα εγχώρια και ξένα αρπακτικά.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, «τα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν τον πιο βασικό παράγοντα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των εγχώριων και ξένων επενδυτών και των καταναλωτών (αποταμιευτών) για τη χώρα και επομένως αποτελούν τον πιο σημαντικό παράγοντα αύξησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στην περίοδο 2015-2024».

Με τα γυαλιά του Μνημονίου

Τώρα το πώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη όταν το ποσό του ξεζουμίσματος της ελληνικής κοινωνίας θα πηγαίνει κατευθείαν στις τσέπες των πιστωτών και δεν θα χρησιμοποιείται για ενίσχυση των επενδύσεων, της παραγωγικής δομής της χώρας και την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους, μάλλον είναι κάτι που δεν μπορούσαν να σκεφτούν οι, χαμηλών δυνατοτήτων, οικονομολόγοι της τράπεζας.

Είναι φανερό πως στα άθλια οικονομικά εγχειρίδια που συμβουλεύονται δεν είδαν ότι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την αύξηση των επενδύσεων (ξένων και εγχώριων) είναι η όσο το δυνατόν ομαλή και υγιής λειτουργία της εγχώριας οικονομίας και κοινωνίας. Αλλά όταν τα ποσοστά ανεργίας είναι της τάξης του 28% και της φτώχειας ξεπερνούν το 34% του συνολικού πληθυσμού είναι προφανές πως μιλάμε για μια αρρωστημένη οικονομία και κοινωνία που δεν είναι ελκυστική για κανέναν πέραν από τους τυχοδιώκτες και τα κάθε λογής λαμόγια.

Μάκης Ντόβολος

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*