Ποια πανηγύρια; Η Ελλάδα έχει Γολγοθά να ανέβει λένε Ντέισελμπλουμ – Ράιχενμπαχ
Πριν κοπάσουν οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές, πριν «ξεθωριάσει» το επικοινωνιακό «αμπαλάζ» της επίσκεψης Μέρκελ, τα μηνύματα από τους εταίρους – δανειστές δείχνουν ότι ο στρωμένος με… ροδοπέταλα δρόμος, που λίγο ως πολύ προβάλλουν -στη θεωρία και για προεκλογικούς λόγους- οι κυβερνητικοί παράγοντες, δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
Οι παρεμβάσεις Ντέισελμπλουμ και Ράιχενμπαχ οι οποίες «θάφτηκαν» από τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης, αποδεικνύουν ότι όσο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν έναν «μιντιακό ψεκασμό» προσπαθώντας να πείσουν τους πολίτες, ψευδώς κατά τις δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων ότι «τα δύσκολα πέρασαν», η αλήθεια απέχει… Η Ελλάδα, λένε οι Ευρωπαίοι εταίροι, και συγκεκριμένα η κοινωνία θα συνεχίσει να ανεβαίνει τον «Γολγοθά» της.
«Για αυτό είμαι λίγο επιφυλακτικός και δεν ταυτίζομαι με τους υπεραισιόδοξους ανθρώπους, που λένε ότι αυτό είναι το τέλος του ελληνικού προβλήματος. Δεν είναι. Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», δήλωσε χαρακτηριστικά με αφορμή τους «πανηγυρισμούς» για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Στο Reuters ανέφερε μεν ότι η δημοπράτηση κρατικών ομολόγων από την Ελλάδα αποτελεί κάτι που «γεννά αισιοδοξία», πρόσθεσε δε, όμως, ότι οι αναχρηματοδοτικές ανάγκες της χώρες για τα επόμενα 2 χρόνια αποτελούν μία μείζονα πρόκληση.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντέισελμπλουμ
Αλλωστε, όπως διευκρίνισε ο Ντέισελμπλουμ «η Αθήνα δεν μπορεί ακόμη να κάνει λόγο περί πλήρους επιστροφής της στη χρηματοδότησή της από τις αγορές … Πρέπει να αντιληφθείτε πως αν μια χώρα πάει στις αγορές μία φορά, με ένα είδος ομολόγου, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, ότι είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα ευρωπαϊκά δάνειά της με ένα λογικό τίμημα».
Επίσης, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δήλωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται δύο χρόνια ακόμα για «να μπει σε σίγουρο δρόμο»! Και βέβαια καταλαβαίνουν όλοι πως εννοούν οι Γερμανοί αυτά τα δύο χρόνια. Χρόνια νέων μνημονίων με επώδυνα μέτρα και συνέχισης της λιτότητας και της εξαθλίωσης της κοινωνίας.
Αλλά και η Wall Street Journal επισημαίνει σε δημοσίευμά της ότι «πίσω από τα καλά νέα, δεν είναι όλα καλά με την οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας». Η εφημερίδα αναφέρει: «Αξιωματούχοι της Κομισιόν και του ΔΝΤ κατ ιδίαν δηλώνουν ότι παρά τις ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία έχει τελικά «πιάσει πάτο» μετά από μια εξαετή ύφεση που έχει στοιχίσει το ένα τέταρτο της παραγωγής της, η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι καθόλου βέβαιη. Ανησυχούν ιδιαίτερα για το ότι οι νόμοι που πέρασαν στο ελληνικό κοινοβούλιο για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, της αγοράς εργασίας και των αγαθών υπηρεσιών και αγαθών, δεν θα εφαρμοστούν σωστά.
Αυτοί οι νόμοι περιλαμβάνουν απολύσεις περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων στους επόμενους μήνες, απελευθέρωση της πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και μείωση των εργοδοτικών εισφορών που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία, αλλά και που αυξάνουν το κόστος εργασίας. Οι αξιωματούχοι επίσης γνωρίζουν ότι σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται μπροστά μας για το πώς θα μειωθεί περαιτέρω το χρέος της Ελλάδας και ότι η διάσωση της χώρας δεν θα φθάσει μέχρι το 2015 και το 2016. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερα δάνεια».
Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, εάν ο Αν. Σαμαράς δει την εξουσία του να περιορίζεται, ίσως μπει στον πειρασμό να μαλακώσει στις μεταρρυθμίσεις που θα δυσαρεστήσουν κατεστημένα συμφέροντα, είναι η λογική των αξιωματούχων.