Ημ/νια Δημοσίευσης: Πα 16 Μάι 2014

Όλγα Μπαλαούρα: Πως θα μετατρέψουμε την Αθήνα σε εναλλακτική πόλη

olga-mbalaoura

«Θέλουμε μια δημοτική αρχή της συμμετοχής και όχι της αντιπροσώπευσης, που θα πιέζει για την οικοδόμηση της εναλλακτικής πόλης», τονίζει σε συνέντευξή στο «nez.gr» η Όλγα Μπαλαούρα, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη» του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Η Όλγα Μπαλαούρα, αρχιτέκτων – πολεοδόμος, υποψήφια διδάκτωρ πολεοδομίας παρουσιάζει το όραμα, το σχέδιο, αλλά και τις προτεραιότητες της παράταξής της, για μια καλύτερη Αθήνα.

ΕΡ: Με τα πετσοκομμένα οικονομικά ποιες δυνατότητες έχει ο Δήμος Αθηναίων για βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και της εικόνας της πόλης;

ΑΠ: Σήμερα βιώνουμε μια πρωτοφανή κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση που εκδηλώνεται βίαια στην πόλη της Αθήνας. Η ανεργία- ειδικά των νέων, η ανασφάλεια, η διάλυση των προνοιακών υπηρεσιών, επηρεάζει τους περισσότερους κατοίκους της πόλης – ιδιαίτερα τα φτωχά και μεσαία στρώματα. Η δημοτική αρχή Καμίνη εφάρμοσε πιστά το πρόγραμμα περικοπών στην αυτοδιοίκηση που υποβάθμισε συνολικά τη ζωή μας με απολύσεις στις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και περικοπές στα κονδύλια για βασικές υποδομές (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία).

Για ‘μας προτεραιότητα είναι η άμεση ενίσχυση των κοινωνικών δομών του δήμου, έτσι ώστε κανείς ο ίδιος ο δήμος να γίνει το δίχτυ προστασίας των Αθηναίων, ώστε κανένας άνθρωπος να μην μείνει χωρίς στέγη, ρεύμα, κοινωνική ασφάλιση και φροντίδα. Στη βάση αυτή, τα υπάρχοντα κονδύλια θα πρέπει να διατεθούν στους τομείς που θα ενισχύουν το πρόγραμμα μας για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της πόλης.

ΕΡ: Τι σκοπεύετε να αλλάξετε στη λειτουργία του δήμου;

ΑΠ: Ο δήμος μπορεί να συμβάλει στην στροφή της Αθήνας προς μια εναλλακτική οικονομία του πολιτισμού, του τουρισμού, των νέων τεχνολογιών, της εκπαίδευσης και της έρευνας. Η νέα δημοτική αρχή πρέπει και μπορεί να γίνει συμμέτοχος στη μάχη ενάντια στην ανεργία, μέσα από την προώθηση της καινοτομίας, τη στήριξη της πληττόμενης μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την οργάνωση νέων μορφών οικονομικής δραστηριοποίησης όπως οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί. Οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί να γίνουν ο πυλώνας για τη μετάβαση σε ένα πιο συλλογικό μοντέλο οργάνωσης της οικονομίας με την παράλληλη υποστήριξη σε δίκτυα καταναλωτών και παραγωγών.

Αλλά και στο κομμάτι της δημοκρατικής διακυβέρνησης, πρέπει να εκχωρηθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες ελέγχου και συναπόφασης στα κοινοτικά (διαμερισματικά) συμβούλια, με πρόβλεψη διαδικασιών συμμετοχής των πολιτών και εκπροσώπησης τοπικών κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων.

Πρέπει να μάθουμε από τα συμμετοχικά «πειράματα», που θα παράγουν έργα στις γειτονιές και θα διαμορφώνουν συλλογικό όραμα για την πόλη.

ΕΡ: Ποιες είναι οι προτεραιότητες της παράταξής σας, εφόσον αναλάβει το δήμο;

ΑΠ: Εκτός από τα ζητήματα που τίθενται σε μια περίοδο κρίσης και τα οποία είναι θεμελιώδη, πιστεύω πως πρέπει να προτάξουμε και ένα κατεξοχήν αίτημα της Αριστεράς για την αυτοδιοίκηση, για μια πόλη εναλλακτική, ανοιχτή, πόλη της συλλογικότητας, των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων. Μια πόλη που θα μας χωράει όλους και όλες και θα έχει ο καθένας το αυτονόητο δικαίωμα να ζει αξιοπρεπώς.Θα έχει δικαίωμα στη στέγη, στην κοινωνική ασφάλιση, στον δημόσιο χώρο, στον πολιτισμό, στις μεταφορές, να μην απειλείται η ζωή του και τα δικαιώματά του.

ΕΡ: Τελικά, γιατί ζητάτε την ψήφο των Αθηναίων και παραταξιακά και προσωπικά;

Γιατί θέλουμε να παραγάγουμε μια δημοτική κοινωνική πολιτική με αλληλεγγύη
και ποιότητα ζωής στις γειτονιές, να τονώσουμε τον πολιτισμό και την τέχνη στην καθημερινότητα, να ανορθώσουμε την οικονομία της πόλης και της απασχόλησης, να ενισχύσουμε την δημοκρατία, τη συμμετοχή, τα δικαιώματα των πολιτών.

Όπως οκτώ χρόνια τώρα η «Ανοιχτή Πόλη» πάλεψε και στάθηκε δίπλα στους πολίτες και στα και κινήματα της πόλης εκπροσωπώντας τους θεσμικά, έτσι θα συνεχίσει και τώρα. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς την στήριξη και συμμετοχή του κόσμου. Θέλουμε μια δημοτική αρχή της συμμετοχής και όχι της αντιπροσώπευσης που θα πιέζει για την οικοδόμηση της εναλλακτικής πόλης.Μόνο με αυτή τη μαγική συνθήκη θα αλλάξουμε τις ζωές μας στην πόλη.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*