«Τα μνημόνια καταπάτησαν ανθρώπινα δικαιώματα» – Η Εκθεση του ΟΗΕ που «θάφτηκε»
Σε βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οδήγησαν οι πολιτικές λιτότητας από το 2010 και μετά στην Ελλάδα, επισημαίνει σχετική έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα αλλά αποσιωπήθηκε από τα διαπλεκόμενα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης.
Η έκθεση συντάχθηκε μετά την επίσκεψη κλιμακίου του ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του 2013 και η οποία είχε ως σκοπό να διερευνήσει τις δυσμενείς επιδράσεις που είχαν στα δικαιώματα και τη ζωή των πολιτών τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το οικονομικό και κοινωνικό κόστος των μνημονίων ήταν μεγάλο για τον εγχώριο πληθυσμό. Η λήψη μέτρων, όπως οι απόλύσεις και οι περικοπές μισθών – συντάξεων οδήγησαν σε πτώση του βιοτικού επιπέδου και στην καταπάτηση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων. Ειδικότερα, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας οδήγησαν σε αύξηση της ανεργίας (ιδιαίτερα μεταξύ των νέων) όπως και του αριθμού των αστέγων καθώς και σε μεγέθυνση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (με το 11% του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας).
Επίσης, περιορίστηκε δραστικά η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες όπως η υγειονομική κάλυψη και η εκπαίδευση. Το βάρος της προσαρμογής δεν μοιράστηκε δίκαια ενώ οι επιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς για τα πλέον ευπαθή στρώματα της κοινωνίας όπως είναι οι φτωχοί, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, τα παιδιά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι μετανάστες.
Την ίδια ώρα μεγάλο μέρος των δανείων που ελάμβανε η Ελλάδα ως βοήθεια χρησιμοποιούταν για την αποπληρωμή ομολόγων που κατείχαν ξένες τράπεζες, οι οποίες είχαν δανείσει απερίσκεπτα την Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία, χωρίς την ίδια στιγμή να γίνεται βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Ανησυχία για το «ξεπούλημα» νερού, μεταφορών και ενέργειας
Η έκθεση του ΟΗΕ σημειώνει ακόμη πως η επιδιωκόμενη ιδιωτικοποίηση βασικών δημοσίων επιχειρήσεων στους τομείς του νερού, των μεταφορών και της ενέργειας προκαλεί ανησυχία καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμολογίων επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την πρόσβαση των πολιτών σε βασικά δημόσια αγαθά.
Ο ΟΗΕ ασκεί κριτική και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς θεωρεί ότι οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους περιορίζονται μόνο στην ικανότητα της χώρας για ομαλή αποπληρωμή του. Αντιθέτως, δεν εξετάζουν ποια επίπεδα χρέους μπορεί να διατηρεί μια χώρα χωρίς να υπονομεύεται η ικανότητα της να παρέχει πλήρως και χωρίς διακρίσεις βασικά αγαθά και υπηρεσίες στους πολίτες της.
Μάκης Ντόβολος