Πώς να βελτιώσετε τη διάθεσή σας μέσω της διατροφής
Αυτό που έχει συμβεί στους περισσότερους είναι (ασυναίσθητα) να χρησιμοποιούν την διατροφή ως καταφύγιο για να ξεχάσουν τον πόνο τους ή/και να νιώσουν καλύτερα σε περιόδους έντονου άγχους. Η αντίδραση αυτή έχει κάποια «λογική» αφού φαίνεται πως η διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση καθώς και να συντελέσει στην αύξηση «ενέργειας» που νιώθει κάποιος.
Προκειμένου όμως, να νιώσετε πραγματικά καλά, χρειάζεται να επιλέξετε τροφές από συγκεκριμένες ομάδες διατροφικών προϊόντων που δύνανται να σας χαρίσουν ωφέλιμες ουσίες για τον οργανισμό σας και καλή διάθεση.
Διαλέξτε τους σωστούς υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες «ανεβάζουν» την διάθεση μας διότι αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μιας ουσίας (νευροδιαβιβαστής) που βελτιώνει την διάθεση μας. Αυτό το επιτυγχάνουν διότι αυξάνουν τα επίπεδα της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για την σύνθεση της «ανεβαστικής» σεροτονίνης.
Προσοχή όμως… οι απλοί υδατάνθρακες (π.χ ζάχαρη) θα αυξήσουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου, τα οποία, στην συνέχεια θα πέσουν ταχύτατα με αποτέλεσμα να νιώσετε «πεσμένοι»! Επομένως, επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως) τα οποία περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, θα αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης χωρίς να σας ρίξουν, αφού πέπτονται πιο αργά και έτσι τα επίπεδα του σακχάρου διατηρούνται σταθερά.
Φάτε πρωινό για να έχετε μια καλή μέρα
Έχει πάει αργά το μεσημέρι και νιώθετε άδειοι, χωρίς ενέργεια, είστε νευρικοί και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε για να κάνετε και τις απλούστερες εργασίες σας. Αν αυτό σας συμβαίνει, τότε ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που δεν τρώνε πρωινό ούτε ενδιάμεσα γεύματα και έτσι μοιραία τα επίπεδα του σακχάρου πέφτουν με αποτέλεσμα να αισθάνεστε χάλια. Γι αυτό φροντίστε να βάλετε το πρωινό στην ζωή σας, καθώς και μικρά γευματίδια μέσα στην μέρα.
Το Α και το Ω-3 για την διάθεση σας
Τα περίφημα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι κυρίως γνωστά για την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα. Εκτός από αυτό τον ρόλο, είναι απαραίτητα για την λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου, ενώ φαίνεται πως επηρεάζουν την λειτουργία του εγκεφάλου μέσω νευροδιαβιβαστών. Έτσι μην τρώτε ψάρι μόνο το καλοκαίρι στο παραθαλάσσιο ταβερνάκι. Φροντίστε να τρώτε 2 φορές εβδομαδιαία ψάρια όπως τσιπούρα, σαρδέλα, σολωμός για να προσλαμβάνετε τα τόσο υγιεινά ω-3.
Οι (ξηροί) καρποί της καλής διάθεσης
Μπορεί η καλύτερη πηγή ω-3 να είναι τα ψάρια αλλά τα συναντάμε και σε κάποιους ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια. Οι ξηροί καρποί είναι μια θρεπτικότατη επιλογή, αρκεί να είναι όσο το δυνατόν πιο ακατέργαστοι. Προτιμήστε, λοιπόν, ανάλατα και μη καβουρδισμένα αμύγδαλα, φουντούκια κλπ. Εκτός από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, περιέχουν και μαγνήσιο ένα μέταλλο απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό.
Διαλέξτε άπαχο κρέας
Όλοι έχουν ακούσει ότι το άπαχο κρέας (πουλερικά χωρίς δέρμα, άπαχο χοιρινό και μοσχάρι) είναι προτιμότερο από τα πιο λιπαρά κομμάτια κρέατος, διότι δεν περιέχει τόσα πολλά ανθυγιεινά λιπαρά. Εκτός από το θέμα των λιπαρών το άπαχο κρέας θα εφοδιάσει τον οργανισμό μας με πληθώρα συστατικών που συντελλούν στην καλή διάθεση και διατήρηση υψηλών επιπέδων ενέργειας.
Στο άπαχο κρέας περιέχεται τυροσίνη, ένα αμινοξύ που αυξάνει τα επίπεδα 2 ακόμα νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο: της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης. Αυτές οι ουσίες αυξάνουν τα επίπεδα συγκέντρωσης και εγρήγορσης. Επίσης το κρέας είναι άριστη πηγή σιδήρου, σε περίπτωση έλλειψης του οποίου, ένα από τα συμπτώματα είναι η κόπωση. Τέλος, περιέχει και την σημαντική βιταμίνη Β12, η οποία απαντάται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, και η οποία, εκτός των άλλων, φαίνεται να έχει αντι καταθλιπτική δράση.
Πράσινο, το χρώμα της ελπίδας και της καλής διάθεσης
Τα πράσινα λαχανικά είναι απαραίτητα για την υγεία μας και όχι μόνο. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν, εκτός από την βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου, την ρύθμιση των λιπιδίων, βοηθούν και στην διατήρηση της ενέργειας και της καλής διάθεσης μέσα στην ημέρα μέσω της ρύθμισης των επιπέδων του σακχάρου.
Επίσης είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, μιας βιταμίνης που η έλλειψη της συνδέεται με την εμφάνιση κατάθλιψης. Μην λέτε το νερό νεράκι: η επαρκής πρόσληψη νερού συντελλεί στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση αφυδάτωσης, ακόμα και ήπιας, οι ρυθμοί σωματικής λειτουργίας πέφτουν και το αίσθημα της κόπωσης και της κακουχίας κάνουν την εμφάνισή τους. Εκτός από το νερό την κατάσταση υδάτωσης θα την βελτιώσουν και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, λόγω του υψηλότατου ποσού νερού που περιέχουν.
Συμβουλές διατροφής από τους ειδικούς του iatronet.gr
Πολύ καλό άρθρο!