Την επιστροφή των σχολικών φυλάκων στις θέσεις τους αποφαίνονται τα δικαστήρια
Ηχηρό μήνυμα εξέπεμψε η Δικαιοσύνη προς την κυβέρνηση αφήνοντας, μέσω απόφασης – «ράπισμα» στις διαθεσιμότητες και στις απολύσεις από το δημόσιο τομέα, να διαφανεί ότι οι δικαστές δεν θα αποδεχθούν εύκολα ως συνταγματικά τα πιο πρόσφατα «μνημονιακά» μέτρα. Με προσωρινές διαταγές σε σχολικούς φύλακες οι οποίοι μόλις πριν λίγες εβδομάδες πέρασαν μέσα σε μια νύκτα το κατώφλι της ανεργίας, το δικαστήριο «επέβαλε» στην κεντρική διοίκηση να παραμείνουν στις θέση τους μέχρις ότου εκδικαστούν συνολικά οι προσφυγές τους κατά των τελευταίων νομοθετική διατάξεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΜΠΕ, «οι σχολικοί φύλακες των Αγίων Αναργύρων και της Αγίας Βαρβάρας επιστρέφουν στα καθήκοντα τους και θα πρέπει να τους καταβάλλονται κανονικά οι μισθοί τους, με δύο προσωρινές διαταγές που εξέδωσε το Πρωτοδικείο, μέχρι νεοτέρας δικαστικής απόφασης». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δικηγόρος των σχολικών φυλάκων των δύο δήμων, Απόστολος Παπακωνσταντίνου, οι εντολείς του εξέρχονται της διαθεσιμότητας και επανέρχονται στην υπηρεσία τους, με καταβολή των πλήρων αποδοχών τους.
Επισημαίνεται ότι οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου, που αφορούν αποκλειστικά στους δυο προσφεύγοντες, ισχύουν έως την έκδοση των αποφάσεων επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ασκηθεί (περίπου έως τα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου).
«Στην αίτηση τους για την έκδοση προσωρινής διαταγής οι εν λόγω σχολικοί φύλακες επικαλούνταν ανεπανόρθωτη βλάβη που υπέστησαν από την διαθεσιμότητα στην οποία ετέθηκαν βάση των διατάξεων του ν. 4172/2013» αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Δικαστικό μπλόκο στο συνταγματικό κουρέλιασμα
Οι προσωρινές διαταγές υπέρ των σχολικών φυλάκων που εκδιώχθηκαν πρόσφατα από τους δήμους Αγ. Αναργύρων και Αγ. Βαρβάρας, σύμφωνα με νομικούς κύκλους καθώς και στελέχη της Αντιπολίτευσης, αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα των δικαστών προς την κυβέρνηση ότι το «κουρέλιασμα» του Συντάγματος δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στην άποψη αυτή συνηγορεί το γεγονός ότι ανάλογες αποφάσεις από τα δικαστήρια έχουν ληφθεί και σε σχέση με τα αμέσως πιο πρόσφατα μνημονιακά μέτρα (εφεδρεία – με αρκετές έως τώρα αποφάσεις, σε πρωτόδικο βαθμό, υπέρ των απασχολουμένων που βγήκαν με την κυβερνητική απόφαση εκτός της θέσης τους).
Επίσης, «καμπανάκι» για τα αντισυνταγματικού μέτρα που «πέρασαν» από τη Βουλή -μόνο- τον τελευταίο ένα χρόνο έχει «χτυπήσει» αρκετές φορές η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Τα μέλη της Επιτροπής έχουν επισημάνει μέσα από εκθέσεις επίσημες επί των τελευταίων νομοσχεδίων ότι διατάξεις που αφορούν από τη μείωση συντάξεων, την «ισοπέδωση» των συλλογικών συμβάσεων του ιδιωτικού τομέα μέχρι και την εκδίωξη εργαζομένων από το Δημόσιο είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ειδικά στο τελευταίο «μίνι» μνημόνιο που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, αγνόησε εκ νέου επιδεικτικά τις παρατηρήσεις – «φωτιά» του αρμόδιου για την εξέταση του συνταγματικού ή μη χαρακτήρα των νομοσχεδίων θεσμοθετημένο φορέα.
Το σίγουρο είναι ότι εάν οι δικαστές ξεπεράσουν δεδομένες δυσκολίες, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί ενδεχόμενων πιέσεων, τότε πολλά από τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το 2010 και μετά θα καταπέσουν. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν στην πλειονότητα τους νομικοί, μέσα από την εικόνα του δημόσιου διαλόγου. Πολλοί δε εκτιμούν ότι τα δύσκολα για την κυβέρνηση με την ανατροπή ρυθμίσεων – «λαιμητόμων» δεν θα αργήσουν αφού μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες θα υπάρξουν οι πρώτες αποφάσεις σε επίπεδο Εφετείου. Και δεν αποκλείεται αρκετές να είναι άμεσα εκτελεστές βάζοντας βόμβα στα θεμέλια του μνημονίου.