Ημ/νια Δημοσίευσης: Σα 24 Αυγ 2013

Συμβουλές προστασίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου

kounoupi

Οδηγίες για την προστασία των πολιτών από τα μολυσμένα με τον ιό του Δυτικού Νείλου κουνούπια δίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Πώς μεταδίδεται ο ιός

Ο ιός μεταδίδεται από το «δάγκωμα» μολυσμένων κουνουπιών -κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.  Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους (με προβλήματα στο ανοσοποιητικό) ασθενείς.

Οι συστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ Για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια που προτείνουν οι επιστήμονες περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κ.λπ., όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κ.λπ.). Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.

Σε επίπεδο κοινότητας, συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.

.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*