Το ΔΝΤ προϊδεάζει για «καυτό» φθινόπωρο – Τι θα «κοπεί» με νέα μέτρα
Η έκθεση του ΔΝΤ, που δημοσιοποιήθηκε πριν 2 ημέρες, μετά από αρκετή καθυστέρηση, ήρθε να διαψεύσει κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, αφενός ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο και αφετέρου ότι δεν θα ληφθούν νέα σκληρά μέτρα. Το ΔΝΤ επίσημα προϊδεάζει για τη λήψη κι άλλων αντιλαϊκών μέτρων, ενώ ουσιαστικά διαπιστώνει πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμα στο σκοτεινό τούνελ.
Ας δούμε συνοπτικά τις νέες ανατροπές και τα πρόσθετα βάρη, που προαναγγέλλει το ΔΝΤ, με την έκθεσή του:
- Συνέχιση λιτότητας: Το ΔΝΤ τονίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει πρόσθετα μέτρα ώστε να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το μνημόνιο για το 2015 και το 2016. Οι συντάκτες προβλέπουν δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ) για το 2015 και προαναγγέλλουν ότι θα διαπραγματευθούν με την ελληνική κυβέρνηση τα μέτρα που απαιτούνται για να καλυφθεί, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2015. Από τα μέτρα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ξεχωρίζει η επέκταση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα.
- Φορολογία στα ύψη: Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να επανεξετάσει το πλαίσιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και να προχωρήσει σε κατάργηση πολλών εξαιρέσεων και απαλλαγών, να παρουσιάσει προτάσεις για την αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ (με κατάργηση απαλλαγών που ισχύουν αλλά και αύξηση των ειδικών χαμηλών συντελεστών όπως π.χ ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου) και να προχωρήσει στην κατάργηση των περισσότερων φόρων και τελών υπέρ τρίτων.
- Νέο «κούρεμα» στο ασφαλιστικό: Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, το ΔΝΤ ζητεί από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις αλλά και για τα εφάπαξ, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του, αφήνοντας διάπλατα ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες περικοπές.
- Ισοπέδωση εργασιακών: Το ΔΝΤ επιμένει στον αφανισμό των εργασιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων. Έτσι προϊδεάζει ότι το φθινόπωρο θα τεθεί και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και η εισαγωγή στην εθνική νομοθεσία του θεσμού του lock out, δηλαδή του δικαιώματος των εργοδοτών στην ανταπεργία. Αναφορικά με τον κατώτερο μισθό, το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει και στην πλήρη κατάργηση των ωριμάνσεων (τριετίες) σε βάθος χρόνου.
- Κι άλλο «αίμα» στο δημόσιο: Στην έκθεση του ΔΝΤ διατυπώνεται ανησυχία για το εάν τελικά έχει σπάσει το ταμπού των απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Το Ταμείο αναμένει 11.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων φέτος και επιπλέον 2.000 κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 ενώ τονίζει ότι μέσα στο φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει νέο μισθολόγιο για το δημόσιο όπου οι αμοιβές θα καθορίζονται με βάση την απόδοση και την παραγωγικότητα κάθε εργαζομένου.
- Τρόμος τα «κόκκινα» δάνεια: Εντονη ανησυχία προκαλεί στους συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ η έξαρση των κόκκινων δανείων, τα οποία αγγίζουν το 40% των συνολικών χορηγήσεων. Θεωρούν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι η αντιμετώπιση των επισφαλειών που θα προκύψουν εξ ου και το «μαξιλάρι» των κεφαλαίων ύψους 11 δισ. ευρώ που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «θα παραμείνει άθικτο μέχρι να ολοκληρωθούν τα stress tests της ΕΚΤ, με στόχο να καλυφθούν αν αυτό κριθεί απαραίτητο οι όποιες επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες».