Φάκελος bullying – Ποιος «όπλισε» τον Δ. Πατμανίδη στη σχολή του ΟΑΕΔ πριν το θάνατο του Β. Γιακουμάκη;
Δημοσιεύθηκε : 15/03/2015 23:59- Tweet
-
- Pin It
Η περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουμάκη που συγκλονίζει την Ελλάδα δεν είναι η πρώτη και, σίγουρα, δεν θα είναι η τελευταία εάν η κοινωνία δεν επιχειρήσει κάποια ποιοτικά άλματα. Περίπου 5 χρόνια πριν την χθεσινή επιβεβαίωση του θανάτου του εικοσάχρονου από το Ρέθυμνο φοιτητή (θύμα bullying όπως πολλά από τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα δείχνουν) μια άλλη υπόθεση είχε «ταρακουνήσει» την κοινή γνώμη αλλά, όπως είθισται, «έκλεισε» αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα και τους απανταχού νταήδες να αλωνίζουν: η περίπτωση του Δ. Πατμανίδη, δεκαεννιάχρονου σπουδαστή στη σχολή του ΟΑΕΔ στο Ρέντη Αττικής ο οποίος πρώτα τραυμάτισε πυροβολώντας και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.
Το nez.gr με αφορμή την τραγική είδηση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη επαναφέρει στο προσκήνιο αυτή την υπόθεση που, όπως μια σειρά από αντίστοιχες οι οποίες «μπήκαν στο αρχείο» αναζητά απαντήσεις για να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη του bullying τον οποίο καθημερινά ζουν εκατοντάδες άνθρωποι, φαινομενικά αδύναμοι απέναντι στους φασιστοειδείς νταήδες.
Τι είχε συμβεί στις 10 Απριλίου του 2009
Το πρωί της Παρασκευής εκείνης, ένας σπουδαστής της σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην περιοχή του Ρέντη άνοιξε πυρ κατά δεκαοκτάχρονου συμμαθητή του και δύο υπαλλήλων σούπερ μάρκετ. Στη συνέχεια απομακρύνθηκε από το χώρο της σχολής και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.
Ο δράστης, ο Δημήτρης Πατμανίδης, ήταν ένας 19χρονος σπουδαστής στο Ηλεκτρολογικό τμήμα της σχολής του ΟΑΕΔ. Αν και οι πληροφορίες την εποχή εκείνη «έβγαιναν με το σταγονόμετρο» στη δημοσιότητα, οι φήμες έλεγαν ότι ήταν παιδί οικογένειας που δεν είχε πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι ο Δημήτρης Πατμανίδης είχε καταλήξει στη σχολή του ΟΑΕΔ εγκαταλείποντας γενικό λύκειο της περιοχής του Πειραιά μετά από έντονα επεισόδια με ορισμένους συμμαθητές του οι οποίοι τον είχαν μετατρέψει σε «σάκκο του μποξ». Τον φώναζαν «ξένο», «ρωσοπόντιο», «Ρώσο». Ο Δημήτρης Πατμανίδης είχε, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, υποστεί απίστευτες επιθέσεις σε βαθμό είχαν καταρρακώσει την προσωπικότητα του. Κάποιοι ανέφεραν στα social media την εποχή εκείνη ότι τον έριχναν μέσα σε σκουπιδοτενεκέδες. Οι φήμες ανέφεραν ακόμη πιο ακραίες βίαιες πράξεις, που ξεπερνούσαν τα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης.
Αντί, όμως, η Πολιτεία να λάβει μέτρα για την προστασία του, σαν πιο βέλτιστη λύση προτιμήθηκε –με βάση τις ίδιες πληροφορίες- απλά να αλλάξει σχολείο. Ετσι βρέθηκε στη σχολή του ΟΑΕΔ όπου και πάλι, αναφέρουν πληροφορίες, για κάποιους νταήδες έγινε στόχος κυκλοφορώντας συνέχεια μόνος του, απομονωμένος από τα υπόλοιπα παιδιά, και μελαγχολικός.
Αναζητείται η αλήθεια
Είναι αλήθεια αυτές οι πληροφορίες ή όχι; Οι απαντήσεις από τις αρμόδιες αρχές δεν δόθηκαν ποτέ. Ο φάκελος «έκλεισε» και η ζωή συνεχίστηκε για να φτάσουμε στο «σήμερα» και στην απώλεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Μήπως, όμως, ακόμη και σήμερα, οι φάκελοι με υποθέσεις όπως του Δημήτρη Πατμανίδη πρέπει να ανοίξουν και να αποδοθούν, εάν υπάρχουν, ευθύνες εκεί που πρέπει; Όπως, φυσικά, δεν δύναται να μείνουν αναπάντητα τα τεράστια ερωτήματα για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη. Η υγιής πλευρά της ελληνικής κοινωνίας οφείλει να βάλει τέλος στο «νόμο των νταήδων» για να μην κυλίσουν ξανά δάκρια, για να μην χαθεί για ανάλογη αιτία μια ακόμη ανθρώπινη ψυχή.
Τι είχε αναφέρει στο σημείωμα του ο Δ. Πατμανίδης πριν σηκώσει το όπλο εναντίον συμμαθητών του και στη συνέχεια αυτοκτονήσει
«Δεν έχω λόγο να συνεχίσω να ζω. Είμαι πολύ εγωιστής για να πεθάνω και να σας αφήσω να ζήσετε. Πριν πεθάνω, θα σας στερήσω ότι πολυτιμότερο έχετε. Δεν έχω σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή. Όποιος βρεθεί μπροστά μου το πρωί της 10ης Απριλίου 2009, θα πεθάνει χωρίς διάκριση.
Μέχρι στιγμής δεν έχω γνωρίσει τίποτε άλλο, παρά την απόρριψη. Έχω γνωρίσει μόνο ένα άτομο που αξίζει σαν άνθρωπος και με την οποία νόμιζα πως είχα ερωτευτεί. Νοιώθω πολύ άσχημα που με απέρριψε και ελπίζω πως με ό,τι κάνω την Παρασκευή θα αλλάξει γνώμη για μένα».
Σχετικά Άρθρα
-
Advertisement
Copyright © 2015 Nez.gr