Οσμή προεκλογικού «ντιλ» 20 εκ. € πίσω από το ξαφνικό ενδιαφέρον για τους αστέγους
Τελικά η κυβέρνηση ξαφνικά έγινε «ευαίσθητη» και έδειξε ενδιαφέρον για τους διαρκώς αυξανόμενους αστέγους; Ή μήπως κάτι άλλο κρύβεται από τις νέες υποσχέσεις;
Το περιεχόμενο του «non paper» του υπουργείου Εργασίας το οποίο διοχετεύτηκε στα δημοσιογραφικά γραφεία το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, δηλαδή μόλις λίγες ώρες μετά τις νέες, αυτή τη φορά για τους αστέγους, «δεσμεύσεις Σαμαρά», ενδεχομένως να πολλαπλασιάσει τα ερωτήματα. Η γνωστοποίηση της διάθεσης 20 εκατ. ευρώ «τσακ μπαμ», άμεσα, μέχρι τις 7 Ιουλίου 2014, σε… ΜΚΟ τόσο της εκκλησίας όσο και λοιπών, αγνώστων -επί της παρούσης- στοιχείων φορέων (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σύλλογοι, για παράδειγμα, τα μέλη των οποίων όντως προσφέρουν και ορισμένες φορές με αυτοθυσία και αυταπάρνηση) επιτρέπει ακόμη και στον πιο καλοπροαίρετο να αναρωτηθεί για την ξαφνική σπουδή της κυβέρνησης να ασχοληθεί με ένα θέμα μείζονος σημασίας.
«Γιατί δεν αξιοποιεί αυτό το ποσό μέσα από δράσεις κρατικών μηχανισμών; Το θέμα τελικά είναι να στηριχθούν άστεγοι ή, μήπως, να υπάρξει μια προεκλογική συμφωνία, ένα καλό “ντιλ” 20 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα τις αρχές Ιουλίου, ανάμεσα σε κυβέρνηση και φορείς πίσω από τους οποίους υπάρχουν συμφέροντα επιχειρηματικά, ή μεγάλες “δεξαμενές” ψηφοφόρων όπως ο χώρος γύρω από την εκκλησία»; Αυτά είναι ορισμένα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν από το περιεχόμενο του «non paper», όπως αυτό φαίνεται να έρχεται σε αποσαφήνιση των υποσχέσεων του πρωθυπουργού.
Τα «κουπόνια» για τους φτωχοποιημένους πολίτες
Επίσης, στη δεύτερη ανάγνωση του «non paper» προκαλεί ανατριχίλα θυμίζοντας «ασπρόμαυρες εποχές» η αναφορά στη θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Επιταγής. Με ένα είδος «κουπονιού», οι μη έχοντες (το «ποιοι» θα… διευκρινιστεί μεταγενέστερα) θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κάποια αγαθά και κάποιες υπηρεσίες (και αυτά θα οριστούν μετά…).
Κεντρικό ζητούμενο παραμένει να αποσαφηνιστεί, λοιπόν, σε πόσους (μόνο στην περιοχή της Αθήνας, οι μόνιμοι άστεγοι, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 20.000) και πώς θα φτάσει η ενίσχυση «τσακ μπαμ» 20 εκατ. ευρώ από τις ΜΚΟ, με δεδομένο ότι πρόσφατα κυβερνητικά στελέχη επεσήμαιναν ότι ακόμη το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι διάτρητο (για το λόγο αυτό, αρχές Απριλίου συστάθηκε μάλιστα σχετική Επιτροπή στη Βουλή).
Τα επίμαχα σημεία του «non paper»
«ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ-ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΣΤΕΓΟΥΣ
* Με τον νόμο 4254/14, από το πρωτογενές πλεόνασμα διατίθενται 20 εκατ. ευρώ περίπου, ως ειδική µέριµνα, για τους συµπολίτες µας που βιώνουν µε το σκληρότερο τρόπο την κρίση, τους άστεγους, µέσω δράσεων στέγασης, σίτισης και κοινωνικής φροντίδας. Η υλοποίηση των προγραμμάτων και των δράσεων για την στέγαση, τη σίτιση και την κοινωνική φροντίδα θα γίνει μέσω προκηρύξεων.
* Τα προγράµµατα ή οι δράσεις προκηρύσσονται µε απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας µε δυνητικούς δικαιούχους τους πιστοποιηµένους φορείς που αποδεδειγμένα παρέχουν υπηρεσίες στην οµάδα στόχο των άστεγων.
* Η υλοποίηση των προγραµµάτων ή δράσεων δύναται να πραγµατοποιείται µέσω σύναψης προγραµµατικών συµβάσεων µεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και των φορέων υλοποίησης, στους οποίους υπάγονται τα Νοµικά Πρόσωπα Δηµοσίου Δικαίου, τα εκκλησιαστικά φιλανθρωπικά ιδρύµατα, οι φορείς της Εκκλησίας και τα πιστοποιηµένα από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σύµφωνα µε το ν. 2646/1998, Νοµικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που αποδεδειγμένα δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών στην οµάδα στόχου των άστεγων.
(Η Κοινωνική Επιταγή)
* Επιπλέον, θεσμοθετήθηκε ως δυνητικό µέσο παροχής υπηρεσιών ή αγαθών στο πλαίσιο των ανωτέρω προγραµµάτων ή δράσεων η Κοινωνική Επιταγή. Η Κοινωνική Επιταγή ενσωµατώνει την αξία συγκεκριµένης κοινωνικής παροχής, η οποία είναι ατοµική και παρέχεται στο δικαιούχο του προγράµµατος ή της δράσης που την ενεργοποιεί αποκλειστικά για την απολαβή των συγκεκριµένων αγαθών ή/και υπηρεσιών.
* Η παρακολούθηση της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος ανατίθεται σε Επιτροπή η οποία συστήνεται με ΚΥΑ και συμμετέχουν σ’ αυτήν τρεις (3) εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δύο (2) του Υπουργείου Οικονομικών και από ένα (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών και Υγείας.
* Οι Δράσεις και τα προγράμματα βάση προκηρύξεων ή μέσω προγραμματικών συμβάσεων πρέπει να έχουν υπογραφεί μέχρι 7 Ιουλίου 2014».