Ημ/νια Δημοσίευσης: Δε 17 Μαρ 2014

Μισθοί – «χαρτζιλίκι» (νόμιμο) κάτω από 510,9 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους

misthoiperikopes-e1367440358233

Όσοι υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση θα καταστρατηγήσει ακόμα και τον κατώτατο μισθό των 510,9 ευρώ, τείνουν δυστυχώς να επιβεβαιωθούν. Κι αυτό καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύτηκαν σε μερίδα του φιλοκυβερνητικού τύπου, ετοιμάζεται να νομοθετήσει έναν ειδικό μισθό, χωρίς τριετίες, για τους μακροχρόνια άνεργους, με πρόσχημα βέβαια την καταπολέμηση της ανεργίας.

Το υπό εξέταση νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει χαμηλότερες αποδοχές (χωρίς τριετίες) από τα όρια του κατώτατου μισθού που ισχύουν σήμερα και ανέρχονται στα 511 ευρώ, για τους μακροχρόνια άνεργους – πρώην μισθωτούς, που είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ για διάστημα πάνω από 12 μήνες.

Είναι φανερό ότι αν ισχύσει αυτό το μέτρο δεν θα μιλάμε στην ουσία για μισθό, αλλά για φιλοδώρημα, με αντάλλαγμα μια νεφελώδη είσοδο στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την «Ημερησία» το νέο μέτρο βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με την τρόικα. και, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, σχεδιάζεται να νομοθετηθεί ως «ειδική δράση» – «κίνητρο» για την υποβοήθηση των προσλήψεων της συγκεκριμένης ομάδας ανέργων οι οποίοι, έχοντας χάσει το δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ (αφού έχουν ξεπεράσει το 12μηνο) κινδυνεύουν να παραμείνουν, οριστικά, «εκτός» αγοράς εργασίας και στο… περιθώριο.

Η λύση με βάση το σχέδιο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι να νομοθετηθεί ένας ειδικός μισθός, χωρίς τριετίες, για τους μακροχρόνια άνεργους που θα ισχύει για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν άτομα της συγκεκριμένης ομάδας μέσω του ΟΑΕΔ και, μάλιστα, με την προϋπόθεση να μην απολύσουν προσωπικό («δικλίδα» ασφαλείας ώστε να μην λειτουργήσει το μέτρο ως «εργαλείο» αντικατάστασης του υπάρχοντος «ακριβότερου», ως προς τις αμοιβές, προσωπικού).

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*