8 τροφές που ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού σας
– Λάχανο
Αποτελεί καλή πηγή γλουταθειόνης – του αμινοξέος που ενισχύει το ανοσοποιητικό. Είναι πολύ οικονομικό και μπορείτε να το συμπεριλάβετε στις σούπες και στις σαλάτες σας, ώστε να προσθέσετε αντιοξειδωτικά και να αυξήσετε τη διατροφική αξία του γεύματός σας.
– Αμύγδαλα
Μια χούφτα αμύγδαλα μπορεί να ενδυναμώσει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Η συνιστώμενη μερίδα, περίπου 1 / 4 της κούπας, προσφέρει σχεδόν το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Ε, που είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
– Grapefruit
Το grapefruit περιέχει ικανοποιητική για τις ανάγκες του οργανισμού ποσότητα βιταμίνης C, και σας βοηθάει όχι μόνο να αντιμετωπίσετε τη γρίπη και το κρυολόγημα, αλλά και να τα προλάβετε. Αν δεν τρώτε το γκρέιπφρουτ, δοκιμάστε τα πορτοκάλια ή τα μανταρίνια.
– Φύτρο σιταριού
Το φύτρο είναι το μέρος του σπόρου που τροφοδοτεί το (μικρό) φυτό για να αναπτυχθεί , γι αυτό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β και μεταξύ άλλων ζωτικής σημασίας βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Το φύτρο του σιταριού προσφέρει επίσης ένα καλό μείγμα από φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, και κάποια καλά λιπαρά.
– Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Ένα γιαούρτι καθημερινά μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να… «κρυώσετε» – αναζητήστε στην ετικέτα την αναγραφή «ζωντανές και δραστικές καλλιέργειες» (live and active cultures).
– Σπανάκι
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά: έχει φυλλικό οξύ (που βοηθά το σώμα να παράγει νέα κύτταρα και να επιδιορθώνει το DNA), φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά (όπως η βιταμίνη C) και πολλά άλλα. Να τρώτε το σπανάκι ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο, για να πάρετε περισσότερα συστατικά.
– Τσάι
Πράσινο ή μαύρο; Και τα δύο είναι πλούσια με πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά, που αναζητούν τις ελεύθερες ρίζες (καταστρέφουν τα κύτταρα) για να τις εξουδετερώσουν.
– Μπρόκολο
Το γεμάτο θρεπτικά συστατικά μπρόκολο (βιταμίνες Α, βιταμίνη C, γλουταθειόνη) προστατεύει το σώμα σας από τις ιογενείς «επιθέσεις». Σε μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη διαπιστώθηκε ότι μια χημική ουσία του εν λόγω λαχανικού κατάφερε να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικών και να συμβάλει στην ανάρρωσή τους.
Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος