Ημ/νια Δημοσίευσης: Τρ 24 Φεβ 2015

Πώς θα φτάσει στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός μέχρι το 2017 – Το σενάριο που «γεννά» το mail Βαρουφάκη

baroufakis_6

Στους κοινωνικούς εταίρους φαίνεται να αφήνει η νέα κυβέρνηση το θέμα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 756 ευρώ, με βάση το «mail Βαρουφάκη» προς τις Βρυξέλλες το οποίο έλαβε το «οκ» από τα μέλη του Eurogroup. Με βάση την πρώτη ανάλυση του περιεχομένου του επί των εργασιακών θεμάτων, η ελάχιστη αμοιβή στον ιδιωτικό τομέα εκτιμάται ότι δεν θα επανέλθει άμεσα στα προ μνημονίων επίπεδα. Θα γίνει, όπως όλα δείχνουν σταδιακά, σε τρεις δόσεις, σε βάθος διετίας, μέσα από μια συνολική αναπροσαρμογή της τάξης του 30%. Ετσι, μέχρι τα μέσα του 2017 θα έχει «σκαρφαλώσει» στα 780 ευρώ.

Η εκτίμηση αυτή μοιάζει να είναι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα προ κρίσεως επίπεδα και συγκεκριμένα, λίγο πιο πάνω από το ύψος που είχε πριν «κουρευτεί» με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Παπαδήμου τον Φεβρουάριο του 2012, την οποία υιοθέτησαν και συνέχισαν να εφαρμόζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, στο «mail Βαρουφάκη» αναφέρονται, σύμφωνα με την μετάφραση του αγγλικού κειμένου που εμπεριέχεται στο tovima.gr, επί του συγκεκριμένου θέματος τα εξής:

«Η Ελλάδα δεσμεύεται: Να μεταβεί σε μια «έξυπνη» (smart) νέα προσέγγιση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με ένα τρόπο που θα διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης. Η έκταση και ο χρόνος των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και διεθνούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ILO, ενώ θα ληφθούν υπόψη οι συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος (independent body) για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα».

misthoi_2

Τι σημαίνει αυτό; Με βάση τις πρώτες αναλύσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φαίνεται να προτίθεται το θέμα να το αφήσει στους καθ΄ ύλην αρμόδιους, δηλαδή στους κοινωνικούς εταίρους, ζητώντας την αρωγή φορέων αποδεκτών από την Κομισιόν. Όπως όλα δείχνουν, άμεσα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στη συνέχεια, οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) θα κληθούν να προχωρήσουν στη σύναψη μιας νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με τη συνεργασία των αρμόδιων, διεθνών οργανισμών, έτσι ώστε να μην «κοπεί» η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν από τις Βρυξέλλες.

Ένα ισχυρό σενάριο

Εφόσον επαληθευτεί το ενδεχόμενο της εναπόθεσης στους κοινωνικούς εταίρους του «καυτού» ζητήματος της αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα προ μνημονίων επίπεδα, τότε ένα ισχυρό -και παράλληλα, το θετικόσενάριο «λέει» ότι η αναπροσαρμογή του θα γίνει σε τρεις δόσεις:

  • Η 1η δόση αυξήσεων θα δοθεί το Δεκέμβριο του 2015 και θα είναι της τάξης του 10%. Ετσι, στα τέλη του τρέχοντος έτους ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 646,6 ευρώ, χωρίς να επηρεάζει ιδιαίτερα την ανάλογη αναπροσαρμογή του δώρου Χριστουγέννων και χωρίς να προκαλεί μεγάλα προβλήματα ειδικά στους μικρομεσαίους, οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν, παράλληλα, με μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων. Παράλληλα, στο ίδιο επίπεδο θα φτάσει και ο κατώτατος μισθός για τους κάτω των 25 ετών εργαζομένους, ο οποίος βάσει της ΠΥΣ Παπαδήμου είναι στα 510,9 ευρώ το μήνα, μικτά.
  • Η 2η δόση θα δοθεί το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2016 και θα είναι, επίσης, της τάξης του 10%. Με μια τέτοια αναπροσαρμογή, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα φτάσει στα 709 ευρώ το μήνα, μικτά, χωρίς και πάλι να προκαλεί ανάλογη αύξηση στον υπολογισμό των δώρων Χριστουγέννων.
  • Η 3η δόση για τη συνέχιση της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίων επίπεδα θα δοθεί το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2017 και θα είναι, ξανά, της τάξης του 10%. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, η ελάχιστη αμοιβή στον ιδιωτικό τομέα θα φτάσει στα 780 ευρώ το μήνα, μικτά, δηλαδή λίγο πιο πάνω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν την εφαρμογή της ΠΥΣ Παπαδήμου, τον Φεβρουάριο του 2012.

Από το συγκεκριμένο χρονικό σημείο και μετά, οι ετήσιες αναπροσαρμογές του κατώτατου μισθού θα συνεχίσουν, όπως γινόταν προ κρίσεως, να συμφωνούνται από τους κοινωνικούς εταίρους με τη σύναψη ΕΓΣΣΕ.

Σημειώνεται ότι υπέρ της σταδιακής επαναφοράς του κατώτατου μισθού όχι στα 751 αλλά στα 780 ευρώ το μήνα, μικτά, ήδη έχουν ταχθεί, εμμέσως πλην σαφώς, οι ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματό – βιοτέχνες) και της ΕΣΕΕ (έμποροι).

Ποια είναι η μεγάλη διαφορά με τις ημέρες και τα έργα της πρώην κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Επίσης, επισημαίνεται ότι, όσο και αν αρκετοί κάνουν λόγο για «κωλοτούμπα», και σε ένα βαθμό αυτό ισχύει, η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα όσα είχε αποφασίσει να πράξει η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ότι, με βάση τους νόμους που έχουν ψηφίσει, ο κατώτατος μισθός όχι μόνο δεν θα αυξανόταν μέχρι το 2017, αλλά ούτε μέχρι το… 2030. Αυτό, επειδή, σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία (η οποία μένει να καταργηθεί) η ελάχιστη αμοιβή στον ιδιωτικό τομέα θα έπαιρνε ξανά αύξηση μόνο όταν η ανεργία θα έπεφτε στο 10%. Σήμερα, το ποσοστό ανεργίας είναι πάνω από 26%…

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*



Barf