Ημ/νια Δημοσίευσης: Κυ 22 Φεβ 2015

5 τρόποι για να καταναλώνετε λιγότερο αλάτι

salt

Το αλάτι, ως γνωστόν, είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Όμως, η ποσότητα που χρειαζόμαστε για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες μας είναι πολύ μικρή -το πολύ ένα δέκατο από ένα κουταλάκι του γλυκού.

Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής ωστόσο, μάς «προσφέρει» πολύ περισσότερο αλάτι, γεγονός που επιφέρει ποικίλες συνέπειες για την υγεία μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό του αλατιού που καταναλώνεται προέρχεται από έτοιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως σνακ, αλλαντικά, καπνιστά και παστά κρέατα, κονσερβοποιημένοι χυμοί, κονσερβοποιημένες ή ξηρές σούπες, πίτσες και άλλα είδη γρήγορου φαγητού, και πολλά καρυκεύματα, και σάλτσες.

Διαβάστε λοιπόν, στη συνέχεια 5 απλούς τρόπους για να μειώσετε το αλάτι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ή την ώρα του φαγητού.

1. Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά και άλλα ενισχυτικά γεύσης. Προσθέστε γεύση στα αγαπημένα σας πιάτα με μπαχαρικά, αποξηραμένα ή φρέσκα βότανα, ρίζες (όπως το σκόρδο και το τζίντζερ), λεμόνι, ξύδι, ή κρασί. Ενδεικτικά, το μαύρο πιπέρι, η κανέλλα, ο κουρκουμάς, ο φρέσκος βασιλικός, οι καυτερές πιπεριές και ο χυμός λεμονιού, μπορούν να ενισχύσουν τη γεύση και να συναρπάσουν τον ουρανίσκο σας, ακόμα και με λιγότερο αλάτι.

2. Χρησιμοποιήστε υγιεινά λιπαρά στο μαγείρεμα. Τα υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το κραμβέλαιο, το σογιέλαιο, προσθέτουν πλούσια γεύση στο φαγητό, χωρίς επιπλέον αλάτι.  

3. Μπορείτε να τσιγαρίσετε, να σοτάρετε, ή να ψήσετε το φαγητό. Τσιγαρίζοντας και σοτάροντας το φαγητό στο τηγάνι, ενισχύετε τη γεύση. Το ψήσιμο αναδεικνύει τη φυσική γλυκύτητα των λαχανικών και τη γεύση του ψαριού και του κοτόπουλου. Εάν μαγειρεύετε στον ατμό, ή στο φούρνο μικροκυμάτων, ολοκληρώστε το πιάτο σας προσθέτοντας γευστικό λάδι και λίγο λεμόνι.

4. Μπορείτε να επιλέξετε δημητριακά ολικής αλέσεως, από άλλες πηγές και όχι από το ψωμί. Ακόμα και το ψωμί ολικής αλέσεως, παρόλο που αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό, μπορεί να περιέχει σημαντική ποσότητα νατρίου. Το ψωμί περιέχει αλάτι, όχι μόνο για τη γεύση, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι η ζύμη φουσκώνει σωστά. Μπορείτε να αποφύγετε το επιπλέον αλάτι, όταν χρησιμοποιείτε δημητριακά ολικής αλέσεως που δεν χρειάζονται ψήσιμο. Δοκιμάστε μία σαλάτα μεσογειακής επιρροής με δημητριακά ολικής αλέσεως, ψιλοκομμένα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια, ίσως και μικρή ποσότητα τυριού, βότανα και μπαχαρικά, υγιεινό λάδι και ξύδι, ή λεμόνι. Για πρωινό, προτιμήστε νιφάδες βρώμης, ή άλλα μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως με φρέσκα, ή αποξηραμένα  φρούτα και αποφύγετε το τοστ που περιέχει αρκετό νάτριο.

5. Προτιμήστε προϊόντα εποχής. Ψωνίστε φρέσκα τρόφιμα που έχουν τη μέγιστη φυσική γεύση, ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη να προσθέσετε αλάτι.  Ψωνίστε από τη λαϊκή αγορά, ή τα τοπικά supermarket.

Πληροφορίες από τους ειδικούς του www.neaygeia.gr

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*



Barf