Ημ/νια Δημοσίευσης: Τρ 2 Δεκ 2014

5 από τα βασικά μηνύματα Τσίπρα στη συνέντευξη στον Σκάι

tsipras_syriza_17

Ξεκάθαρα μηνύματα για τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από τις διαφαινόμενες, πρόωρες εθνικές εκλογές έστειλε εντός και εκτός των συνόρων ο πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης την οποία παραχώρησε στο, φιλομνημονιακού χαρακτήρα, τηλεοπτικό κανάλι « Σκάι ».

Το nez.gr συγκέντρωσε ορισμένες από τις πιο βασικές τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα, οι οποίες συγκεντρώνουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και δίνουν, μέσα από μια σύντομη ανάγνωση, το στίγμα της επόμενης μέρας:

Για την « διαπραγμάτευση » κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και τρόικας: «Αμφισβητώ ότι υπάρχει διαπραγμάτευση Και θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Διαπραγματεύεσαι όταν έχεις κόκκινες γραμμές, διαπραγματεύεσαι όταν έχεις επίδικο διαπραγμάτευσης. Όταν όλο το προηγούμενο διάστημα διακηρύττεις πως το χρέος είναι βιώσιμο τι είναι αυτό που διαπραγματεύεσαι;».

Για τη στάση της τρόικας απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση: «Βλέπει λοιπόν η τρόικα ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά τελειώνει. Για την τρόικα οι κ Σαμαράς και Βενιζέλος είναι απολύτως αναλώσιμοι. Έκαναν τη δουλειά που έκαναν μέχρι τώρα. Τώρα ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους. Αυτή η σκλήρυνση της στάσης δεν αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά αφορά την Ελλάδα και αφορά εμάς».

Για την κρίση: «στην Ευρώπη διεξάγεται ένα πείραμα. Πείραμα μεταδημοκρατίας γιατί το χρέος και ο εκβιασμός των δόσεων είναι ένας μοχλός πίεσης για να αποδεχθούμε μια πολιτική η οποία είναι παράλογη που είναι αδιέξοδη και κοινωνικά ανάλγητη».

Το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ: «Υπάρχει πλάνο Α. Και το πλάνο Α είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη ήταν μια καμπή μια ποιοτική καμπή για την πολιτική ζωή της χώρας γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε και εκφώνησε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ταυτόχρονα ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό».

Ο ρόλος της Μέρκελ: «Εγώ δεν έχω αναγνωρίσει το δικαίωμα της καγκεραλίου της Γερμανίας να εξουσιοδοτεί 28 χώρες στην Ευρώπη και 17 στην ευρωζώνη. η Κα Μέρκελ είναι μια από τις 28. Υπάρχουν άλλοι 28 αρχηγοί κρατών».

Οι συσχετισμοί στην Ευρώπη: «Εγώ αντιστρέφω το ερώτημα και το αντέστρεψα πριν από δύο εβδομάδες όταν βρισκόμουν στην πρωτεύουσα της Ισπανίας στο ιδρυτικό συνέδριο ενός κινήματος με αυθόρμητους και θα έλεγα με μεγάλη λαϊκή αποδοχή των Ποντέμος, ενός κόμματος από τις πλατειές αγανάκτησης που σήμερα βρίσκεται στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις.
Αν στη Ελλάδα και στην Ισπανία ίσως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει αλλαγή συσχετισμών και έρθουν κυβερνήσεις που πουν ότι σταματούμε τα ατελέσφορα και αδιέξοδα προγράμματα της λιτότητας η Κα Μέρκελ τι θα κάνει;
».

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*Barf