10 δεσμεύσεις – «φουσκες» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για Φόρους, Δάνεια, Απολύσεις, Συντάξεις, Ανεργία
Αυτές τις κρίσιμες ώρες πριν την κάλπη χρήσιμο είναι να θυμόμαστε τις υποσχέσεις των κυβερνώντων, λογαριάζοντας ποιες από αυτές έγιναν πράξη και ποιες «όχι»… Αλλωστε δεν πάνε ούτε 2 χρόνια από τη στιγμή που η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (εκείνη την περίοδο και ΔΗΜΑΡ) δεσμευόταν ότι η αγορά θα αποκτούσε ρευστότητα άμεσα, οι τράπεζες θα χορηγούσαν δάνεια και σε μικρομεσαίους (όχι μόνο σε ορισμένους ημετέρους, όπως και έγινε), θα γινόταν επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και δεν θα υπήρχαν απολύσεις.
το «nez.gr», ανέσυρε τις προγραμματικές δηλώσεις του Α. Σαμαρά στη Βουλή στις αρχές Ιουλίου του 2012. Σταχυολογούμε δε, κάποιες από τις κυριότερες «δεσμεύσεις» του, τις οποίες παρουσιάζουμε αυτολεξεί, που δυό χρόνια μετά είναι ακόμη στα «λόγια»:
1) Οι λιγότεροι φόροι που αυξήθηκαν όσο δεν πάει άλλο!
«Μέσα στην προγραμματική σύγκλιση αναφέρεται ρητά και η φορολογική διάσταση της πολιτικής μας: Αναφέρεται επί λέξει, “διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πάταξη της φοροδιαφυγής και της παρα-οικονομίας”».
2) Ο«μύθος» της ρευστότητας και της χορήγησης δανείων από τις τράπεζες
«Στήριξη της ρευστότητας με μέτρα που διευκολύνουν την επιστροφή καταθέσεων.Η ρευστότητα είναι το αίμα της οικονομίας. Αν δεν αποκατασταθεί ό,τι άλλο κάνουμε είναι στο κενό».(Ποιο εύκολο είναι να σου τύχει το τζόκερ, παρά να πάρεις δάνειο από τράπεζα).
3) Συμψηφισμός οφειλών
«Θα επισπεύσουμε τη διαδικασία του συμψηφισμού οφειλών από και προς το δημόσιο. Ώστε μέσα σε ένα – ενάμιση χρόνο να έχει ολοκληρωθεί. Δεν μπορεί επιχειρήσεις να κλείνουν διότι τους χρωστά το κράτος! Δεν μπορεί το κράτος να απαιτεί οφειλές από ιδιώτες, όταν το ίδιο δεν τους πληρώνει! Δεν μπορεί το κράτος να είναι αυστηρό, χωρίς το ίδιο να είναι πρώτα δίκαιο». (Ακόμα οι επιχειρηματίες περιμένουν τον συμψηφισμό των οφειλών και καλούνται να καταβάλλουν δυσβάσταχτους φόρους, ενώ το δημόσιο τους χρωστάει).
4) Επαναδιαπραγμάτευση
«Το λέμε «επαναδιαπραγμάτευση», για να υπογραμμίσουμε ότι θέλουμε να έλθουμε σε συνεννόηση, σε συμφωνία, με τους εταίρους μας. Απορρίπτουμε τις μονομερείς ενέργειες! Ζητάμε “τροποποιήσεις” του προγράμματος, ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που επιτείνουν την ύφεση, ακριβώς για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους του». (Επαναδιαπραγμάτευση: η έννοια που η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατάντησε ανέκδοτο).
5) Διευκόλυνση για την αντιμετώπιση της υπέρμετρης φορολόγησης
«Επείγει η τακτοποίηση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων που έρχονται φέτος σε περισσότερες δόσεις. Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ξοφλήσουν φέτος τόσες μαζεμένες επιβαρύνσεις από προηγούμενα χρόνια». (Η «τακτοποίηση» που εννοούσε η κυβέρνηση είναι να σέρνει στις φυλακές φορολογούμενους που αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους).
6) Αντί να επεκταθεί, περιόρισαν τους δικαιούχους
«Το ίδιο και η επέκταση του επιδόματος ανεργίας για μιαν χρονιά ακόμα, με κοινοτικούς πόρους. Αλλά και η επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους. Επίσης με κοινοτικούς πόρους».( Αν τα είδατε γράψτε μας…)
7) Είχε δεσμευτεί ότι δεν θα γινόντουσαν απολύσεις
«Ταυτόχρονα, πρέπει να αντικατασταθεί κάθε μέτρο που οδηγεί σε απολύσεις, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα. Η ανεργία είναι κάτι που πρέπει να σταματήσουμε με κάθε τρόπο. Όχι μόνο γιατί κινδυνεύει άμεσα η κοινωνική συνοχή. Αλλά και γιατί μεγαλώνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ συρρικνώνονται τα φορολογικά έσοδα».(Αντ’ αυτών η κυβέρνηση προέβη σε εκκαθαρίσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και προετοιμάζει το έδαφος για ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα).
8) Οι συντάξεις ακόμη βγαίνει μετά από 1,5 χρόνια και…
«Οι συντάξεις θα βγαίνουν σε σημαντικά λιγότερο από ένα χρόνο. Αυτό μπορεί να αρχίσει μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Και η πρόβλεψη είναι, σε ενάμιση χρόνο περίπου, το χρονικό όριο για την έκδοση συντάξεων να πέσει ακόμα περισσότερο». (Σήμερα χιλιάδες συνταξιούχοι βρίσκονται στις λίστες αναμονής για τη σύνταξή τους).
9) Ο Τειρεσίας δεν άλλαξε
«Θα υπάρξει άμεση αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία», προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης». (Ο αμείλικτος «Τειρεσίας» έχει θέσει εκτός τραπεζικού συστήματος το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων).
10)Οι τιμές «τραβούν την ανηφόρα»
«Καταπολέμηση της ακρίβειας με κάθε πρόσφορο μέτρο: σπάσιμο των καρτέλ, έλεγχος ενδο – ομιλικών συναλλαγών, ηλεκτρονική αγορά αγροτικών προϊόντων και δημοπρατήρια (να μικρύνει η απόσταση τιμών από το ράφι στο χωράφι) κ.λπ.». ( Η ακρίβεια κυριαρχεί και την ώρα που η αγοραστική δύναμη του Έλληνα έχει υποστεί καθίζηση το καρτέλ των supermarkets, κερδοσκοπεί ανεξέλεγκτα).
«+1» που, δυστυχώς, τήρησε από όσα είπε
Το μόνο που οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά τήρησε επακριβώς, είναι το ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Ακόμη και το νερό, το πλέον βασικό δημόσιο αγαθό, οδεύει προς πώληση σε ιδιώτες, με τους λογαριασμούς να θεωρείται δεδομένο ότι θα «ηλεκτρίζουν», εάν αυτό δεν αποφευχθεί, όπως της ΔΕΗ.
Σκίτσο: Σχολή «Ορνεράκης».