Ημ/νια Δημοσίευσης: Κυ 17 Αυγ 2014

10 απαντήσεις του Μ. Γλέζου για την ελευθερία, τη θρησκεία κ΄ το «καυτό» Φθινόπωρο

manolisglezos2

Μια συνέντευξη ήταν αυτή που μας συνεπήρε φέτος τον Αύγουστο: του κ. Μανώλη Γλέζου. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που στις 9 Σεπτεμβρίου κλείνει τα 92 χρόνια του, ο άνθρωπος – «ζωντανή ιστορία», ένα πραγματικό σύμβολο της νεότερης και σύγχρονης ελληνική ιστορίας άνοιξε τα χαρτιά του και έδωσε τις δικές του απαντήσεις σε ερωτήματα τα οποία ταλανίζουν τόσο τους ανθρώπους της Αριστεράς, όσο και τους πολιτικά τοποθετημένους στην απέναντι όχθη, της Δεξιάς.

Ο κ. Γλέζος, σε συνέντευξη που έδωσε στην κ. Νατάσα Μαστέα, σε μια καθαρά φιλομνημονιακή εφημερίδα («Τα Νέα»), στο φύλλο του σαββατοκύριακου (9 και 10 Αυγούστου 2014), διατύπωσε θέσεις τις οποίες όλοι –εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ- θα πρέπει να εξετάσουν, ειδικά ενόψει του «θερμού» φθινοπώρου που ακολουθεί. Το «nez.gr» συνέλλεξε ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες θέσεις του και τις παρουσιάζει σε όλους όσοι είχαν την ατυχία να μην διαβάσουν επιμελώς όλη τη συνέντευξη του αδέσμευτου Μανώλη.

Πόσο θα μείνει στην ευρωβουλή

«Ενας χρόνος φθάνει. Το Σεπτέμβριο θα ζητήσω να πάρουμε μια ιστορική απόφαση (…) οι Γερμανοί πρέπει να πληρώσουν ό,τι μας οφείλουν (…) αν ενδιάμεσα προκηρυχθούν εκλογές θα επιστρέψω αμέσως στην Ελλάδα».

Υπάρχει δικαίωση στον αγώνα;

«Κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος. Αφήνει σπόρο. Το πότε θα βλαστήσει ο σπόρος εξαρτάται από τις συνθήκες, είναι μια ολόκληρη διαδικασία».

Για τις εθνικές επετείους και τον εθνικισμό

«Είμαστε το μοναδικό έθνος που γιορτάζει την αρχή. Κάποιοι λένε, αυτά είναι εθνικισμό. Εγώ εθνικιστής δεν είμαι, αλλά τα δίκαια του έθνους μου δεν πρόκειται να τα χαρίσω σε κανέναν απολύτως».

Η δύναμη της ελευθερίας

«Υπήρχε η ρήση του Ζαχαριάδη που έλεγε “Αγάπα το κελί σου, τρώε το φαΐ σου και μελέτα”. Εγώ διαφωνούσα. Δεν αγάπησα ποτέ το κελί μου».

Για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον Σαμαρά με τον Τσίπρα. Πρόκειται να φέρουμε τον λαό στην εξουσία».

Για τη σύγκριση Τσίπρα – Ανδρέα Παπανδρέου

«Δεν μπορώ να κάνω σύγκριση ούτε πολιτική, ούτε προσωπική. Και κακώς λένε αυτά για τον Αλέξη. Ο Αλέξης ακούει τους συνεργάτες του, δεν παρουσιάζεται σαν ηγέτης. Προσπαθεί να συνδυάσει διαφορετικές απόψεις αλλά του έχω εμπιστοσύνη επειδή πιστεύω ότι ακολουθεί σωστό δρόμο».

Υπάρχει διαχωρισμός αριστερού – δεξιού;

«Πιστεύω ότι όταν λες ότι είσαι κομμουνιστής, χριστιανός, κ.λπ., αγκυλώνεσαι. Η ίδια η λέξη σε αγκυλώνει. Η πρώτη προσπάθεια είναι να ξεφύγεις από τα δεσμά που σου δημιουργεί ο χαρακτηρισμός».

Τι είναι ο ίδιος ο Γλέζος;

«Μαρξιστής, εγγελιανός, σταλινικός, ζαχαριαδικός (…) Δεν είμαι ένα. Ο χαρακτηρισμός σε δεσμεύει. Και εμποδίζει την πρόοδο».

Ποια είναι η ανώτερη δύναμη στο σύμπαν

«Να πιστέψει ο άνθρωπος ότι είναι ο δημιουργός των πάντων (…) ο άνθρωπος είναι γέννημα της Γης, είναι γεωφυσικό φαινόμενο».

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*Barf