Ημ/νια Δημοσίευσης: Κυ 17 Αυγ 2014

Φόβοι για 50.000 έως 100.000 απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα από το Φθινόπωρο

apogoiteusi

Ένα νέο τσουνάμι «λουκέτων» και, κατ’ επέκταση χιλιάδων απολύσεων αναμένεται να πλήξει την ελληνική αγορά εργασίας από τα μέσα Φθινοπώρου και μετά, σύμφωνα με τις αναλύσεις επί των δεδομένων που επικρατούν στην οικονομία και στον τομέα της απασχόλησης.

Συνολικά, αναμένεται να χαθούν 50.000 έως 100.000 θέσεις εργασίας, επιπλέον αυτών που «εξαϋλώθηκαν» τα πρώτα 3 χρόνια της κρίσης και των μνημονίων (χάθηκαν περίπου 980.000 θέσεις). Οι απολύσεις, στη μεγάλη πλειονότητα τους, θα προκύψουν από τα «λουκέτα» που εκτιμάται ότι θα βάλουν περίπου 40.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπό το βάρος της ασφυκτικής φορολόγησης και την έλλειψη ρευστότητας με δεδομένο ότι οι τράπεζες δεν δίνουν ούτε… «σάλιο».

Σε αντιστάθμισμα αυτού του νέου «τσουνάμι» απολύσεων και «λουκέτων», η συγκυβέρνηση ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία 148.000 θέσεων κατάρτισης. Για ποιο λόγο; Μα για να διατηρήσει «εικονικά» το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 30%. Φυσικά, το ποσοστό αυτό ήδη έχει στην πραγματικότητα ξεπεραστεί. Όμως, διατηρείται στο επίπεδο του 27,2% (τελευταία ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής – ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Μάιο του 2014) μέσα από τέτοιες παρεμβάσεις, καθαρά επικοινωνιακού παρά ουσιαστικού χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι οι άνεργοι που μπαίνουν σε προγράμματα κατάρτισης σταματούν να λογίζονται σαν… άνεργοι!

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι δεν απασχολούνται, δηλαδή δεν έχουν ασφάλιση, και τα χρήματα που παίρνουν για 5 ή 6 μήνες κατάρτισης, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εξαγγελιών του, κυμαίνονται από 1.740 μέχρι 1.950 ευρώ. Πολύ απλά, για κάθε μήνα κατάρτισης, ο άνεργος λαμβάνει περίπου 360 με 400 ευρώ το μήνα. Και, όπως ήδη επισημάνθηκε, οι καταρτιζόμενοι είναι ανασφάλιστοι και στη συντριπτική πλειονότητα τους, μετά τη συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης περνάνε ξανά, στη συνέχεια, το κατώφλι της ανεργίας.

Στην Ελλάδα των μνημονίων, στη χώρα που «χάθηκαν» μέσα στα πρώτα 3 χρόνια περισσότερες από 980.000 θέσεις εργασίας, δεν χρειάζεται κατάρτιση… δεν είναι θέμα αδυναμίας κάλυψης θέσεων λόγω προσόντων. Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν ξανά θέσεις εργασίας που να χρειάζονται άτομα για να καλυφθούν, αλλά ο στόχος αυτός, η κυβέρνηση το γνωρίζει, με την ασκούμενη πολιτική αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός».

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*