Τάκλιν «θανάτου» από ΓΣΕΕ κ΄ εργοδοτικούς φορείς στην κυβέρνηση – Τα repos κ΄ τα παιδαριώδη λάθη

taklin_2

Τάκλιν «θανάτου» στη νέα κυβέρνηση φαίνεται να βάζουν οι κοινωνικοί εταίροι και συγκεκριμένα οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ καθώς και των εργοδοτικών ενώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ) απορρίπτοντας την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για τη μετατροπή ενός μέρους των διαθεσίμων που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι Οργανισμοί Ασκησης Κοινωνικής Πολιτικής σε repos, με στόχο την κάλυψη των άμεσων αναγκών του Κράτους (όπως για παράδειγμα της χορήγησης των συντάξεων και των επιδομάτων). Εκμεταλλευόμενοι –και- τα τραγικά σε επίπεδο χειρισμών λάθη των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, οι επικεφαλής των φορέων που μέχρι πρότινος είτε άμεσα, είτε έμμεσα, «έβαζαν πλάτες» στην προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (με «αντάλλαγμα», μεταξύ άλλων, τη συνέχιση της παχυλής χρηματοδότησης των δομών τους) δείχνουν να τραβούν, με τη σειρά τους, ακόμη περισσότερο το «χαλί κάτω από τα πόδια» της νέας πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες, όπως έγινε γνωστό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους) προέτρεψαν τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των Οργανισμών Ασκησης Κοινωνικής Πολιτικής (όπως του ΟΑΕΔ) να μεταφέρουν ένα μέρος από τα ταμειακά διαθέσιμα σε λογαριασμό Ταμιευτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) από την Εθνική Τράπεζα στα οποία τα έχουν. Ο στόχος αυτής της πρότασης ήταν να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που παρουσιάζεται από το Μάρτιο και μετά, μέσω της μετατροπής αυτών των διαθεσίμων σε repos. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα υπήρχε κίνδυνος τα διαθέσιμα αυτά να χαθούν και οι φορείς θα μπορούσαν, εφόσον τα χρειάζονταν, να τα αξιοποιήσουν ανά πάσα στιγμή, όπως αναφέρουν στελέχη του υπ. Εργασίας. «Ανάλογη πρακτική είχε ακολουθηθεί και τα προηγούμενα χρόνια, όπως το 2012», ανέφεραν.

Επεσαν στη «λούμπα»

Ωστόσο, οι εξελίξεις δεν ήταν αυτές που προσδοκούσε η νέα κυβέρνηση. Χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες ζυμώσεις, τα διοικητικά συμβούλια του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ αλλά, όπως αναμένεται, και των υπόλοιπων φορέων, με αρνητικές ψήφους των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ, δηλαδή των ξενοδόχων) φέρονται να είπαν «όχι» και απέρριψαν την πρόταση του υπουργείου Εργασίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η χώρα να πέσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες μέσα στο χρηματοδοτικό κενό το οποίο έχει προκύψει, «παγώνοντας» ενδεχομένως την απρόσκοπτη συνέχιση της καταβολής συντάξεων, επιδομάτων και λοιπών παροχών προς τους δικαιούχους πολίτες!

Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων καθώς και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων –του προσωπικού- που απασχολούνται στα ταμεία και στους Οργανισμούς Ασκησης Κοινωνικής Πολιτικής έθεσαν δύο προϋποθέσεις: α) να συναντηθούν οι ηγεσίες τους με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και στη συνέχεια να τους δώσουν «γραμμή» (η πρώτη συνάντηση έγινε σήμερα, Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα) και β) γραπτές διευκρινίσεις για την αποσαφήνιση ότι τα διαθέσιμα δεν θα «κουρευτούν» από την διοίκηση της ΤτΕ.

Πλέον, το θέμα βρίσκεται στον «αέρα» και το ενδεχόμενο να πέσει η χώρα σε χρηματοδοτικό κενό είναι ανοικτό. Οι κοινωνικοί εταίροι «πάτησαν» πάνω στους λάθους χειρισμούς των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών που δεν προχώρησαν, πριν την επίσημη διατύπωση της πρότασης για τα repos, στις απαραίτητες κινήσεις διερευνητικού χαρακτήρα. Ετσι, ένα ζήτημα, κάτω από άλλες περιστάσεις και μέχρι τον πολιτικό βίο της επόμενης κυβέρνησης, θα ήταν διαδικαστικό, τώρα μετατρέπεται σε μείζον με τους επικεφαλής των κοινωνικών εταίρων να φαίνονται έτοιμοι να πουν το «ναι», μόνο εάν διασφαλίσουν συμφέροντα τα οποία η προηγούμενη συγκυβέρνηση τους είχε εξασφαλίσει. «Για παράδειγμα», λένε οι «κακές γλώσσες», «ένας όρος για να πουν “ναι” είναι η διασφάλιση της χρηματοδότησης των δομών τους, καθώς και η συμμετοχή τους στην αξιοποίηση των παχυλών, κοινοτικών πόρων».

Αφήστε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>