Πώς να παράγετε τις δικές σας ντομάτες σε γλάστρα
Συνήθως οι ντομάτες δυσκολεύουν τους ερασιτέχνες… καλλιεργητές λόγω της φροντίδας και της σχολαστικότητας που απαιτεί η διαδικασία παραγωγής τους. Όμως, ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές και αποφεύγοντας τα συνηθισμένα «σφάλματα», θα καταφέρετε να απολαύσετε το δημοφιλές σαλατικό στο πιάτο σας, κατευθείαν από το μπαλκόνι του σπιτιού σας.
Οι καταλληλότερες και πιο αποδοτικές ποικιλίες ντομάτας για καλλιέργεια σε γλάστρα είναι τα μικρά ντοματίνια ή οι ντομάτες-τσέρι (μικρές και σφαιρικές). Ακριβώς επειδή οι φυτεύσεις γίνονται από τις αρχές του Απριλίου, επιλέξετε να αγοράσετε έτοιμα σπορόφυτα – προσέξτε μόνο να φαίνονται υγιή και όχι… ταλαιπωρημένα – που να έχουν ύψος τουλάχιστον 15-20 εκ. και πάχος βλαστού όσο ένα μολύβι.
Πριν από τη φύτευση, τοποθετήστε 2 με 3 εκατοστά υλικού αποστράγγισης στον πάτο στης γλάστρας – τέτοια υλικά μπορεί να είναι άμμος, χαλίκι, κομμάτια από σπασμένα κεραμίδια ή μπαλάκια από χαρτί εφημερίδας. Ύστερα ρίξτε το χώμα και σκαλίστε το σχολαστικά, προσθέτοντας άφθονη καλά χωνεμένη κοπριά και μικρή ποσότητα λιπάσματος με φώσφορο και κάλιο. Μπορείτε τώρα να φυτέψετε τις ντοματιές σας, τις οποίες θα πρέπει να υποστυλώσετε με μερικά ξύλινα καλαμάκια, δένοντας τους βλαστούς με ελαστικό συνθετικό σκοινί που δεν τους πληγώνει.
Τα πιο συχνά λάθη γίνονται στο πότισμα γι αυτό χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Για την ομαλή ανάπτυξη των ντοματιών σας απαιτείται τακτικό και ισορροπημένο πότισμα – συνιστάται να αποφεύγετε να βρέχετε τα υπέργεια μέρη του φυτού (φύλλα και βλαστούς). Ο «χρυσός» κανόνας είναι ο εξής: ελέγχετε καθημερινά το χώμα και διατηρήστε το ομοιόμορφα υγρό. Όταν βυθίζετε το δάχτυλό σας πέντε εκατοστά μέσα σε αυτό και είναι στεγνό, να ξέρετε ότι είναι ώρα να ποτίσετε. Το λάθος που κάνουμε όταν ξεκινάμε να ασχολούμαστε με αυτές τις καλλιέργειες, είναι ότι δίνουμε στο φυτό μεγάλες ποσότητες νερού για να μεγαλώσει γρήγορα. Με αυτό όμως πετυχαίνουμε τα αντίθετα αποτελέσματα γιατί δημιουργούμε ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην περιοχή του ριζικού συστήματος και τα φυτά γίνονται καχεκτικά και ευάλωτα.
Τέλος, βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας έχουν αρκετή ηλιοφάνεια. Τα μπαλκόνια, οι βεράντες και οι ταράτσες είναι καλά σημεία για τα φυτά σας, αλλά χρειάζεται να προτιμήσετε τα σημεία εκείνα που προσφέρουν τουλάχιστον 6 ώρες ηλιοφάνεια κάθε μέρα.
Μπορείτε να αρχίσετε να μαζεύετε ώριμες ντομάτες σε περίπου δύο μήνες μετά τη φύτευση των σπορόφυτων, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής. Αν σκοπεύετε να φτιάξετε σαλάτα, κόψτε τους καρπούς όταν αρχίσουν να κοκκινίζουν, ενώ για σάλτσα τούς «μαζεύετε» όταν είναι τελείως ώριμοι.
Πληροφορίες από το Κέντρο Εφαρμογών Βιωσιμότητας