Ημ/νια Δημοσίευσης: Κυ 15 Φεβ 2015

Οι πλατείες ήταν (πάλι) γεμάτες και το νόημα είχε κάτι από αξιοπρέπεια και ελπίδα

sintagma_15-22015_kol

Σε παράφραση των στίχων του Διονύση Σαββόπουλου, την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 οι πλατείες ήταν, ξανά, γεμάτες με το νόημα που είχε κάτι από την ελπίδα για ένα παρόν που θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο σύνολο της Ευρώπης.

Η εικόνα στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή, με τη συμμετοχή ήταν ενδεικτική. Εξίσου χαρακτηριστικά ήταν τα «καρέ» στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, στο Ηράκλειο, στα Γιάννενα, καθώς και σε σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας αλλά και στις πρωτεύουσες πολλών νησιών. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες με κεντρικό σύνθημα «Δεν μασάμε στους εκβιασμούς – Δεν κάνουμε πίσω – Θα νικήσουμε» έστειλαν το δικό τους μήνυμα τόσο προς τους εντός των συνόρων μνημονιακούς, όσο και στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2015.

IMAG4727

Διαδηλώσεις υπέρ του ελληνικού αιτήματος για τερματισμό της λιτότητας πραγματοποιήθηκαν, επίσης, σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, όπως στο Παρίσι, ακόμη και στις Βρυξέλλες, με σημαντική συμμετοχή πολιτών. Υπέρ του αιτήματος τάχθηκαν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πολίτες πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς την Ελλάδα.

sintagma_axioprepeia_2

Τι αλλάζουν οι συγκεντρώσεις κατά της λιτότητας;

Το φαινόμενο των συγκεντρώσεων κατά της λιτότητας, με αφορμή την αντίδραση της νέας ελληνικής κυβέρνησης στα καταστροφικά για ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μνημόνια – προγράμματα ασφυκτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, αποτελεί ένα νέο στοιχείο στην ευρωπαϊκή, και όχι μόνο πραγματικότητα, από την έναρξη της κρίσης, το 2008, και μετά. Οι διαρκώς αυξανόμενες, σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου, αντιδράσεις υπέρ της προώθησης πολιτικών ανάπτυξης και παροχής απασχόλησης, με όρους αξιοπρεπείς, στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα προς τα διεθνή κέντρα εξουσίας. Δεδομένων των νέων συγκυριών, δεν αποκλείεται οι κοινωνικές αντιδράσεις να πιέσουν προς προς μια άλλη κατεύθυνση τις ασκούμενες πολιτικές. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια, με ό,τι αυτό (από πλευράς θυσιών) συνεπάγεται για την τάξη των μικρομεσαίων, διεθνώς.

thes_sigkentrosi

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*



Barf