Ημ/νια Δημοσίευσης: Κυ 1 Φεβ 2015

«Σημαία» σηκώνει το πρώτο διαστημικό ταξί της Ευρώπης (βίντεο)

ESA-Vehicle-IXV

Το διαστημικό ταξί IXV θα λειτουργήσει στο μέλλον ως όχημα μεταφοράς αστροναυτών από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Στις 11 Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η παρθενική δοκιμαστική πτήση του πρώτου διαστημικού ταξί της Ευρώπης, ονόματι IXV, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Η πρώτη εκτόξευση του πειραματικού σκάφους θα γίνει από βάση της Γαλλικής Γουιάνας και θα ακολουθήσει δοκιμαστική πτήση διάρκειας 100 ωρών. Το πρωτότυπο IXV είναι εφοδιασμένο με 300 αισθητήρες συλλογής δεδομένων σχετικά με το χειρισμό και τη θερμοδυναμική του σκάφους.

Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του επόμενου μοντέλου διαστημικού ταξί ώστε αυτό θα λειτουργήσει στο μακρινό -ή και εγγύτερο μέλλον- ως όχημα μεταφοράς αστροναυτών από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά και ως όχημα μεταφοράς φορτίων από και προς άλλους πλανήτες όπως ο Άρης.

Το όχημα βάρους δύο τόνων, που έχει μέγεθος συμβατικού αυτοκινήτου, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του econews.gr, θα χωρέσει μέσα σε έναν πύραυλο Vega, ο οποίος θα ανοίξει στα δύο για να απελευθερώσει το διαστημικό σκάφος σε ύψος 320 χιλιομέτρων.

Το IXV είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να απογειώνεται από ένα συμβατικό αεροδρόμιο.

Δείτε το βίντεο

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*Barf