Πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν; Ταξιδέψτε έως τον Αρη με ενα «κλικ»

universe

Όσες φορές και αν έχει τύχει να κοιτάξουμε τα αστέρια στον βραδινό ουρανό, σίγουρα δεν έχουμε καταφέρει να συνειδητοποιήσουμε πόσο… άπειρα μεγάλο είναι το σύμπαν στο οποίο ζούμε ή αντίστροφα, πόσο μικροσκοπικοί είμαστε εμείς σε σχέση με αυτό. Στην καλύτερη περίπτωση, ακριβώς επειδή δεν έχουμε γνώσεις… αστρονομίας, απλά το υποψιαζόμαστε.

Γι αυτό, ειδικοί κινουμένων σχεδίων σε συνεργασία με επιστήμονες, έχουν δημιουργήσει μερικά διαδραστικά, επιμορφωτικά «παιχνίδια», μέσα από τα οποία μπορεί ο καθένας μας να «περιπλανηθεί» στο σύμπαν και να κατανοήσει τα μεγέθη του σε σύγκριση με πιο γνώριμα για εμάς στοιχεία.

Ένα από αυτά τα «παιχνίδια» είναι το «The scale of Universe 2», που δημιουργήθηκε από τους Cary και Michael Hwang, το οποίο δείχνει με πολύ εντυπωσιακό τρόπο τα διάφορα μεγέθη που μπορούμε να συναντήσουμε στον κόσμο. Χρησιμοποιώντας το scroll του ποντικιού σας ή την μπάρα που βρίσκεται στο κάτω μέρος της εικόνας, μπορείτε να «γνωρίσετε» από τα μικρότερα αντικείμενα του κόσμου μέχρι τα μεγαλύτερα – το κάθετί παρουσιάζεται σε σύγκριση με άλλα γνώριμα «πράγματα» προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθός του.

Πατήστε εδώ για να «παίξετε» το «The scale of Universe 2».

medium_4410885928

Ταξίδι στον «κόκκινο» πλανήτη

Με το «παιχνίδι» που ονομάζεται «Distance to Mars» έχετε τη δυνατότητα μέσω της οθόνης σας να «ταξιδέψετε» μέχρι τον πλανήτη Άρη και να κατανοήσετε σε πόση μακρινή απόσταση βρίσκεται από εμάς, με μονάδα μέτρησης τα pixels (εικονοστοιχεία).  Στο animation των σχεδιαστών David Paliwoda και Jesse Williams η εκκίνηση του συμπαντικού «ταξιδιού» γίνεται από την γη η οποία υποτίθεται πως η διάμετρός της είναι 100 pixels.

Πατήστε εδώ για να «παίξετε» το «Distance to Mars».

Αφήστε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>