Νέα κύτταρα ματιού από 3D εκτυπωτή

3d_eye_cells

Αισιόδοξοι ότι στο μέλλον ίσως μπορέσουν να θεραπεύσουν την τύφλωση εμφανίστηκαν Βρετανοί ερευνητές, οι οποίοι κατάφεραν να εκτυπώσουν για πρώτη φορά στα χρονικά της ιατρικής επιστήμης νέα κύτταρα ματιού, με τη βοήθεια ενός 3D εκτυπωτή.

Το εν λόγω επίτευγμα θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό καθώς φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο για την εκτύπωση τεχνητού ιστού ως μοσχεύματος, προερχόμενου από μια ποικιλία κυττάρων του ανθρώπινου αμφιβληστροειδούς.

Οι επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Biofabrication», σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν πως η τεχνική τους είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και χρήζει βελτίωσης, οπότε θα απαιτηθούν αρκετές ακόμα δοκιμές, προτού αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Είναι πάντως, η πρώτη φορά που ένας εκτυπωτής χρησιμοποιήθηκε διεθνώς για την εκτύπωση ώριμων κυττάρων του κεντρικού νευρικού συστήματος (του ματιού εν προκειμένω). Μάλιστα, τα εκτυπωμένα καινούρια κύτταρα παρέμειναν υγιή και κράτησαν τη λειτουργική ικανότητά τους να αναπτύσσονται -η απώλεια των νευρικών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς συνιστά την αιτία για πολλές περιπτώσεις απώλειας της όρασης.

Σε επόμενη φάση, οι ερευνητές θα δοκιμάσουν να εκτυπώσουν και άλλα είδη κυττάρων του ματιού, κυρίως τους ευαίσθητους φωτο-υποδοχείς.

Αφήστε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>