Ημ/νια Δημοσίευσης: Δε 23 Μαρ 2015

Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί εναντίον ΒΗΜΑ FM στον απόηχο του θέματος Κατρούγκαλου

katrougalos

Την αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας ( ΟΙΕΛΕ ) προκάλεσε αναφορά του διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού ΒΗΜΑ FM Βασίλη Χιώτη, στον απόηχο του θέματος που προκάλεσε το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Το Βήμα» για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος.

Με τίτλο «Να ποιοι κρύβονταν πίσω από τη μεταφορά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο υπουργείο Εργασίας», η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ παρουσιάζει τα δικά της επιχειρήματα σε σχέση με τα όσα υποστήριξε ο κ. Χιώτης. Ο διευθυντής του « ΒΗΜΑ FM » φέρεται την Δευτέρα το πρωί, να άσκησε κριτική στο γεγονός ότι ο κ. Κατρούγκαλος υπερασπίστηκε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση εγκυκλίου, βάσει της οποίας «ισοπεδώνονταν» τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου αυτού,

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Να ποιοι κρύβονταν πίσω από τη μεταφορά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο υπουργείο Εργασίας

«Με κατάπληξη ενημερωθήκαμε για δήλωση στην οποία προέβη προ ολίγου σε ραδιοφωνική εκπομπή του σταθμού «ΒΗΜΑ FM» ο Διευθυντής του κ. Χιώτης. Στη δήλωση αυτή επιτίθεται εναντίον του Αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κατρούγκαλου, διότι υπερασπίστηκε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση εφαρμογής της εφαρμογής της εγκυκλίου Φ.18/93893/Δ5/12-07-2013 του Υ.ΠΑΙ.Θ. (γνωστής κι ως εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου). Θυμίζουμε ότι η εν λόγω εγκύκλιος προέβλεπε τη μεταφορά της εποπτείας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Εργασίας και την πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών τους σχέσεων κατά παράβαση του Συντάγματος (γι’ αυτό άλλωστε και η εφαρμογή της εγκυκλίου ανεστάλη από το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ).

Είναι ουσιώδες να αναζητήσει κανείς την αιτία της αναφοράς του κ. Χιώτη στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ποιοι ήταν αυτοί που κρύβονταν πίσω από την συγγραφή και εφαρμογή της εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου; Οι διατάξεις της, πριν ακόμη καν υπογραφεί, εφαρμόστηκαν παρανόμως από μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας που διατηρεί στενότατες σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Κατά τη μνημονιακή περίοδο το συγκρότημα του οποίου επιφανές στέλεχος είναι ο κ. Χιώτης πραγματοποιούσε έμμεσες, ή ακόμη και άμεσες επιθέσεις εναντίον των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των εκπροσώπων τους, επιχειρώντας να αποδομήσει τον κλάδο και να προετοιμάσει (όπως έντεχνα έπραττε και εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων) την κατεδάφιση των δικαιωμάτων τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζει η ελληνική κοινωνία ότι από την εφαρμογή της εγκυκλίου (που στη συνέχεια ψηφίστηκε αυτούσια ως διάταξη νόμου για να ξεπεραστεί το «εμπόδιο» του ΣτΕ) οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Δεν φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε συνήγορο υπεράσπισης του κ. Κατρούγκαλου στην λυσσαλέα επίθεση εναντίον του, άλλωστε είναι απολύτως ικανός να ανταπεξέλθει. Είναι, όμως, υποχρέωσή μας να καταδείξουμε, στο βαθμό που αφορά τον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, τη σχέση ανάμεσα στα ΜΜΕ και πολιτικούς κύκλους ή επιχειρηματικά συμφέροντα. Η αναφορά του Διευθυντή του ΒΗΜΑ FM στην υπόθεση δεν είναι τυχαία. Η εκπεφρασμένη άποψη της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. να επαναφέρει την εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο φυσικό της χώρο, το Υπουργείο Παιδείας, και η κατάργηση αντισυνταγματικών διατάξεων που μετατρέπουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε είλωτες και τα ιδιωτικά σχολεία σε πρατήρια πτυχίων, έχει προφανώς θορυβήσει όσους μέχρι σήμερα απροκάλυπτα ευνοούνταν, τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων και τους πολιτικούς τους προστάτες. Αφήνουμε τον αμερόληπτο πολίτη να κρίνει.

ΥΓ.: Με αφορμή τον επιθετικό μιντιακό κιτρινισμό των τελευταίων ημερών, είμαστε υποχρεωμένοι να κλείσουμε με την πάντα επίκαιρη συμβουλή του μεγάλου διανοητή Noam Chomsky που περιέχεται στο βιβλίο του Necessary Illusions: Thought Control in Democratic Societies  (1989):

“Οι πολίτες στις δημοκρατικές κοινωνίες θα έπρεπε να παρακολουθούν μαθήματα διανοητικής αυτοάμυνας, ώστε να προστατεύονται από την απόπειρα χειρισμού και ελέγχου τους (από τα εταιρικά ΜΜΕ) και να μπορούν να θέσουν τις βάσεις της ουσιαστικής δημοκρατίας”».

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

*Barf