Διακοπές με δημιουργική απασχόληση από το δωρεάν διαδικτυακό δημοτικό σχολείο

oikoumen_sxol_1

Οι διακοπές συνεχίζονται, τα σχολικά βιβλία παραμένουν στο συρτάρι, αλλά η οθόνη του υπολογιστή ανοίγει, γεμίζοντας το καλοκαίρι των παιδιών με δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία, μέσω του Οικουμενικού Σχολείου Αθηνά.

Το πρώτο δωρεάν διαδικτυακό σχολείο υπόσχεται στους μικρούς του φίλους, εκτός από χαρά, διασκέδαση και ανεμελιά, την ευκαιρία για γόνιμη μελέτη και άριστες επιδόσεις στη σχολική χρονιά που έρχεται. Χωρίς να απομακρύνει ούτε βήμα τα παιδιά από την παραλία, η πρωτοποριακή εκπαιδευτική πλατφόρμα του Οικουμενικού Σχολείου υλοποιεί αυτή την πρόκληση, παρέχοντας δωρεάν μια σειρά εξειδικευμένων online μαθημάτων και πρωτοποριακές εκπαιδευτικές μεθόδους, όπως το σύστημα της Ανεστραμμένης Τάξης (FlippedClassroom), με στόχο να μετατρέψει την μάθηση σε παιχνίδι.

Ένα εκατομμύριο επισκέψεις έχει δεχθεί, μέχρι σήμερα, η ιστοσελίδα www.arnos.gr, δικαιώνοντας το όραμα του Οικουμενικού Σχολείου Αθηνά για καινοτόμες πράξεις παιδείας, οι οποίες συνεχίζονται και κατά την θερινή περίοδο, με στόχο να ανταποκριθούν στις προσδοκίες χιλιάδων μαθητών, γονέων και δασκάλων που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το νέο εγχείρημα του Οικουμενικού Σχολείου Αθηνά για διακοπές με δημιουργική απασχόληση και μάθηση, έρχεται ως απάντηση σε μια σειρά επιστημονικών ερευνών που καταδεικνύουν ότι η μελέτη κατά τους θερινούς μήνες εξασφαλίζει καλύτερη σχολική απόδοση, καθώς το χειμώνα, οι μαθητές αφομοιώνουν μόνο το 60% της διδακτική ύλης, λόγω των εξαντλητικών καθημερινών σχολικών και εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, η αυθόρμητη, χωρίς καταναγκασμό μελέτη κατά την περίοδο των διακοπών αυξάνει το ποσοστό αφομοίωσης των παιδιών ηλικίας 7 – 15 ετών έως και 15%.

Αναγνωρίζοντας την υψηλή εξοικείωση των παιδιών με τα τεχνολογικά μέσα και την δεκτικότητά τους στη χρήση του Διαδικτύου και της ταμπλέτας – βιβλίου, το πρώτο δωρεάν διαδικτυακό δημοτικό σχολείο μετατρέπει την εκπαιδευτική διαδικασία σε παιχνίδι και επιτρέπει στο παιδί να αποκτήσει τον έλεγχο της μελέτης του, επιλέγοντας το χώρο και το χρόνο που θέλει να αφιερώσει στη μάθηση, χωρίς σχολικά εγχειρίδια και αποφεύγοντας τη στείρα και κουραστική επανάληψη της ύλης που έχει ήδη διδαχθεί στην σχολική χρονιά που μόλις ολοκλήρωσε. Επιπλέον, με την εφαρμογή της πρωτοποριακής παιδοκεντρικής προσέγγισης της Ανεστραμμένης Τάξης, παρέχεται στο παιδί η δυνατότητα να εξοικειωθεί με το διδακτικό υλικό της νέας σχολικής χρονιάς, έξω από τα όρια της παραδοσιακής τάξης, μελετώντας ένα επιλεγμένο εκπαιδευτικό υλικό, όπως άρθρα, προ-ηχογραφημένα βίντεο και ερευνητικές εργασίες.

Συνακόλουθα, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι δάσκαλοι αποκτούν πλέον το ρόλο του διαμεσολαβητή της μαθησιακής διαδικασίας, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, μέσα στην τάξη, βοηθώντας τους μαθητές στην αφομοίωση, την εμβάθυνση και την επίλυση προβλημάτων και εργασιών μεμονωμένα ή σε γκρουπ. Παράλληλα, στην ιστοσελίδα του Οικουμενικού Σχολείου www.arnos.gr παρέχεται μια πλούσια λίστα εξωσχολικών βιβλίων, για κάθε ηλικία, ώστε οι γονείς να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές και να εμπλουτίσουν το καλοκαιρινό πρόγραμμα των παιδιών με εναλλακτικές δραστηριότητες, που θα διευρύνουν τους ορίζοντες της γνώσης, αλλά και της φαντασίας των μικρών μαθητών.

oikoum_sxol_2

Το πρώτο δωρεάν διαδικτυακό δημοτικό σχολείο «Αθηνά» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μικροκυμάτων και Οπτικών Ινών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΟΙ/ΕΜΠ) και του Κέντρου On Line εκπαίδευσης ΑΡΝΟΣ. Πρωτεργάτες σε αυτή την προσπάθεια για τη δημιουργία μιας «Εκπαίδευσης για όλους, χωρίς όρια» είναι ο κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, καθηγητής στο ΕΜΠ, ο κ. Ιωάννης Κρόκος, μαθηματικός και πολιτικός μηχανικός και πάνω από 10 δάσκαλοι/ες – συνεργάτες του Κέντρου On Line Εκπαίδευσης ΑΡΝΟΣ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Οικουμενικού Σχολείου παρέχει ελεύθερη πρόσβαση, ανά πάσα στιγμή, σε 8.000 video – μαθήματα για όλες τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και σε ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικού υλικού, με νέες τεχνολογίες, μέσω του εκπαιδευτικού κέντρου ΑΡΝΟΣ, ενώ επιπλέον δίνει τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας του μαθητή με τον online δάσκαλο στο πλαίσιο μιας ανοιχτής συνεργασίας μεταξύ μαθητών, γονέων και δασκάλων. Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Ιωάννης Κρόκος συνιδρυτής του Οικουμενικού Σχολείου Αθηνά, επισήμανε ότι «η ύλη των σχολικών μαθημάτων παρουσιάζεται τμηματικά σε βίντεο που δεν υπερβαίνουν τα επτά λεπτά, τα βιντεομαθήματα που προσφέρονται είναι για τα Μαθηματικά, Γλώσσα, Ιστορία, Φυσική και Γεωγραφία, ενώ τις περισσότερες επισκέψεις δέχονται μαθήματα, τα σχολικά εγχειρίδια των οποίων θεωρούνται από τους μαθητές «δύσκολα».

Η σελίδα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση και ανάπτυξη του Οικουμενικού Σχολείου Αθηνά είναι:

https://www.facebook.com/oikoumeniko.sxoleio.athina

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Οικουμενικού Σχολείου «Αθηνά» μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 210-3822495.

Αφήστε το σχόλιο σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>